YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.1.2024 klo 11:04
Lausunto

Lausuntopyyntö luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi yrityksille myönnettävästä kansainvälistymisavustuksesta vuosina 2024–2030

Työ- ja elinkeinoministeriö
lausuntopalvelu.fi

VN/35773/2023

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät suhtautuu kriittisesti luonnoksessa valtioneuvoston asetukseksi yrityksille myönnettävästä kansainvälistymisavustuksesta vuosina 2024–2030 esitettäviin uusiin rajauksiin. Kansainvälistymisavustusten ehdotetut muutosehdotukset tulisivat toteutuessaan huomattavasti heikentämään pk-yritysten mahdollisuuksia kansainvälistyä.

Katsomme, että avustuksen saajien rajaaminen kategorisesti vähintään kaksi henkilötyövuotta työllistäviin yrityksiin ei ole perusteltu. Huomautamme, että erityisesti osaamisintensiivissä yrityksissä on yleistä kasvaa myös muulla tavalla kuin palkkaamalla henkilöstöä. Tällaiset yritykset kasvavan yhä useammin siten, että alle kaksi henkilötyövuotta työllistävät yritykset verkottuvat toistensa kanssa muodostaen joustavan ja asiakaslähtöisen palveluverkoston. Tällaisten ”born global” yritysten ja verkostojen rajaaminen kansainvälistymisavustuksen ulkopuolelle ei ole Suomen kansantalouden etujen mukaista.

Lisäksi kiinnitämme huomiota 4§ olevan rajauksen ”… teollisilla tai palvelualoilla …” epämääräisyyteen. Rajaus ei selkeästi kerro mitkä toimialat ovat avustukseen oikeutettuja ja mitkä eivät. Näkemyksemme mukaan suomalaisten pk-yritysten kansainvälistymistä tulisi tukea laa-alaisesti toimialasta riippumatta, EU-lainsäädännön rajoitteet huomioon ottaen. Näkemyksemme mukaan ehdotus jättää rahtikustannukset täysin avustuksen ulkopuolelle kohtelee eri toimialoja epätasa-arvoisesti. Tietyillä toimialoilla logistiikkakustannukset voivat olla erittäin merkittävä kuluerä. Rahtikustannusten sulkeminen kokonaan pois tuen piiristä heikentäisi paitsi yritysten näkyvyyttä ja erottautumiskykyä, saattaisi estää pienempien pk-yritysten osallistumisen messuille kokonaan.

Erityisen kriittisesti suhtaudumme messutukeen esitettävään rajaukseen. Näkemyksemme mukaan tuen rajaaminen yhteen messuun vuodessa heikentäisi huomattavasti kansainvälistymisavustuksen vaikuttavuutta. Lisäksi se vaikeuttaisi pk-yritysten kansainvälistymistä, sekä vientimaiden määrää. Monella toimialalla on vakiintunut päämessujen kalenteri ja alan varteenotettavien toimijoiden oletetaan osallistuvan näille päämessuille.

Lopuksi toteamme, että voittoa tuottamattomat toimialayhdistykset voisi olla tietyin edellytyksin perusteltua sisällyttää tuen piiriin. Moni näistä toimijoista edistää Suomen toimialakohtaista maabrändiä ja sitä kautta tukee suoraan suomalaisten pk-yritysten kansainvälistymistä.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti