YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.9.2008 klo 15:25
Lausunto

Selvitys työsuhdeolettaman ottamisesta tekijänoikeuslakiin

Opetusministeriö

Lausuntopyyntönne Dnro 6/040/2008

Opetusministeriö on pyytänyt Suomen Yrittäjät ry:ltä lausuntoa otsikkoasiassa. Suomen Yrittäjät lausuu asiasta seuraavaa:

Olettamasäännökselle selkeä tarve

Tekijänoikeudella suojattua aineistoa syntyy kaikissa työpaikoissa päivittäin yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta. Suomen yrityksistä 99.8 % on pk-yrityksiä eli alle 250 työntekijää työllistäviä yrityksiä. Alle 10 työntekijän yrityksiä on 93,2 %. Yritysten henkilöstöstä 62 % on alle 250 henkilön pk-yrityksissä ja pk-yritykset tekevät 48 % yritysten liikevaihdosta. Näin ollen työsuhdetekijänoikeutta koskeva olettamasäännös on tärkeä nimenomaan laajan pienyrityskentän näkökulmasta.

Varsinkin pienet yritykset toimivat usein verkottuneesti keskenään ja osallistuvat yhteisesti erilaisiin projekteihin ja hankintamenettelyihin. Tällöin on erityisen tärkeää, että yritys voi olla varma siitä, minkälaiset ja minkä laajuiset oikeudet sillä luovutettaviin teoksiin on. Tekijänoikeuslainsäädäntö on pk-sektorin näkökulmasta monimutkaista ja vaikeaselkoista eikä yleisiä tekijänoikeuden alan sopimuskäytäntöjä ole syntynyt. Niinpä olettamalla voitaisiin osaltaan parantaa pk-sektorin toimintaedellytyksiä ja luoda oikeusvarmuutta.

Mielestämme uuden sääntelyn tulisi kuitenkin vastata tekijänoikeuslain tietokoneohjelmia ja tietokantoja koskevaa sääntelyä, jonka soveltamisessa ei ole ollut ongelmia. Näiden teoslajien osalta on olemassa yksiselitteinen säännös, jonka perusteella tekijänoikeus siirtyy työnantajalle, mikäli teos on luotu täytettäessä työsuhteesta johtuvia tehtäviä. Eri toimialoilla toimivia yrityksiä ei tulisi työsuhdetekijänoikeudessa asettaa eri asemaan.

Ehdotukseen sisältyvä olettamasäännös

Kannatamme Oikeusneuvos Mikko Tulokkaan ehdotuksen tavoitetta selventää nykyistä oikeustilaa. Tulokkaan esityksen mukaan työnantajalla olisi oikeus käyttää teosta ja määrätä siitä toimintansa edellyttämällä tavalla, jollei alan vakiintuneesta käytännöstä muuta johdu taikka toisin ole sovittu. Myös teoksen myöhemmin ilmenevät hyödyntämismahdollisuudet kuuluisivat tämän oikeuden piiriin. Ehdotus koskee muita teoksia kuin tietokoneohjelmia ja tietokantoja. Mikäli hallituksen esitys valmistellaan selvitysmiehen ehdotuksen pohjalta, pyydämme ottamaan huomioon seuraavat seikat.

Ehdotetun säännöksen 2 momentin perusteluissa on todettu, että työnantajan olettaman nojalla saama käyttöoikeus on asian luonteesta johtuen lähtökohtaisesti yksinomainen. Hieman epäselväksi jää, mitä tarkoitetaan ”lähtökohtaisesti yksinomaisella” käyttöoikeudella. Esitämme epäselvyyksien välttämiseksi, että perusteluihin kirjataan selkeästi näkyviin se, että työnantajan käyttöoikeus on yksinomainen.

Selvitysmies toteaa, että työnantajan toiminta voi edellyttää myös sitä, että työntekijän tekijänoikeudella suojattua aineistoa luovutetaan edelleen tai että sitä muutetaan. Olettamasäännös voi johtaa tekijänoikeuslain 28 §:n edelleenluovutus- ja muuttamiskiellon väistymiseen. Tämä on tärkeä huomio ja on selvää, että ilman edelleenluovutus- ja muuttamisoikeutta olettamasäännös jäisi torsoksi. Vähintään säännöksen perusteluissa on selvästi tuotava esiin se, ettei tekijänoikeuslain 28 § estä työnantajaa luovuttamasta teosta edelleen ja muuttamasta sitä.

Ehdotuksessa on pohdittu sitä, miten työsuhteen päättyminen vaikuttaa teoksen hyödyntämisoikeuksiin. Selvitysmies on aivan oikein todennut, että työsuhteen päättymisen ei ole katsottava estävän työnantajaa jatkamasta aikaisemman aineiston hyödyntämistä. Huomautamme, että työnantajan olettaman mukainen käyttöoikeus on yksinomainen. Työsuhteen päättyminen ei nähdäksemme ole tekijänoikeudellisesti relevantti tapahtuma. Työnantajan yksinomainen käyttöoikeus työsuhteen aikana syntyneisiin teoksiin jatkuu normaalisti. Tämä olisi hyvä kirjata selkeästi säännöksen perusteluihin.

Toteamme vielä, että olettamaehdotuksen 3 momentissa todetaan, että ”laajemmasta tekijänoikeuden siirtämisestä ja sen ehdoista on työntekijän ja työnantajan välillä sovittava kirjallisesti…”. Momentissa olisi hyvä selkiyttää se, mihin ”laajempi” sanalla viitataan. Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi siten, että momentin säännöstä muutettaisiin seuraavasti:

”Laajemmasta kuin 1 momentissa tarkoitetusta tekijänoikeuden siirtämisestä ja sen ehdoista…”

Tällöin momentista kävisi yksiselitteisesti ilmi se, että mikäli 1 momentin mukaisesta alan vakiintuneesta käytännöstä seuraa se, että työnantajalle siirtyy olettaman mukaista oikeutta laajempi oikeus, ei kirjallinen sopiminen 3 momentin mukaisesti ole tarpeen.

Korostamme, että olettamasäännöstä koskeva hallituksen esityksen valmistelu tulisi aloittaa mahdollisimman pikaisesti.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Janne Makkula
lainopillinen asiamies