YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sosiaalisista yrityksistä annetun lain hyväksymisen yhteydessä edellytetty kirjallinen selvitys (MINS 10/2006)
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on pyytänyt Suomen Yrittäjiltä lausuntoa otsikossa mainitussa asiassa. Suomen Yrittäjät esittää kunnioittavasti lausuntonaan seuraavaa:
Sosiaalisista yrityksistä annetun lain käsittelyn yhteydessä eduskunta antoi lausumat, joissa edellytettiin hallituksen muun muassa arvioivan, toimiiko sosiaalisia yrityksiä koskeva lainsäädäntö tarkoitetulla tavalla, ja vääristävätkö sosiaalisten yritysten tukimuodot kilpailua. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan käsittelyssä on nyt työministeriön selvitys annettuihin lausumiin. Samassa yhteydessä työministeriö on ilmoittanut käynnistävänsä tehtävien johtopäätösten pohjalta valmistelun tarvittaviksi lainmuutoksiksi siten, että muutokset voisivat tulla voimaan 1.1.2007 alkaen.
Käsiteltävänä olevan selvityksen mukaan sosiaalisten yritysten määrä on jäänyt suhteellisen pieneksi (49 kpl) ja niiden työllisyysvaikutukset suhteellisen suppeiksi. Selvityksen mukaan sosiaalisten yritysten tukimuodot eivät ole vääristäneet kilpailua.
Suomen Yrittäjät katsoo, että vajaakuntoisten ja muutoin heikossa työmarkkina-asemassa olevien työttömien työnhakijoiden työllistämismahdollisuuksien vakiinnuttaminen ja vahvistaminen on tärkeää. Myös työllisyysasteen kasvattaminen edellyttää mahdollisimman monen työiässä olevan henkilön saamista aktiivityöhön.
Suomen Yrittäjät katsoo, että vajaakuntoisten tukemisessa voidaan ottaa lähtökohdaksi heidän muita työntekijöitä alhaisempi kykynsä tuottaa taloudellista lisäarvoa yritykselle. Toteamme kuitenkin, että vajaakuntoisuudesta aiheutuvan tuen suuntaamiseen vain tietyille yrityksille liittyy joitakin ongelmia.
Heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä tuettaisiin parhaiten helpottamalla näiden työllistämistä kaikissa yrityksissä. Kanavoitaessa taloudellista tukea vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien tukemiseen ei tulisi merkitystä antaa sille, onko kyseessä erityinen sosiaalinen vaiko muu yritys. Tukisäännöksissä itsessään voidaan ja tuleekin asettaa kriteerit sille, minkälaisilla edellytyksillä tukea voidaan myöntää.
On mahdollista, että työskentely sosiaalisessa yrityksessä ei edistäkään henkilön työllistymistä avoimille työmarkkinoille vaan päinvastoin vaikeuttaa tätä. Tuen kanavoiminen vain tiettyihin yritysmuotoihin saattaa olla omiaan vaikuttamaan niin, että vajaakuntoiset ja pitkäaikaistyöttömät voivat työllistyvät lähinnä vain sosiaalisiin yrityksiin, vaikka toivottavaa olisi, että heitä mahdollisimman hyvin voitaisiin saada töihin kaikkiin yrityksiin.
Sosiaalisten yritysten palveluksessa työllistyy selvityksen mukaan joitain satoja työntekijöitä. Koko kansantalouden kannalta sosiaaliset yritykset eivät vaikuta aiheuttaneen merkittäviä kilpailunvääristymiä. Sosiaalisten yritysten asemaan suunnitellut muutokset saattaisivat kuitenkin muuttaa tilannetta merkittävästi.
Suomen Yrittäjät katsoo, että heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työllistämistä tulisi helpottaa kaikissa yritysmuodoissa, eikä kohdentaa toimia vain tiettyihin yrityksiin. Näin mahdollistettaisiin vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistymisedellytykset koko yrityskentässä. Työllistämiskynnystä voidaan madaltaa paitsi kompensoimalla rahallisesti työntekijän alhaisempaa kykyä tuottaa lisäarvoa liiketoimintaan, myös madaltamalla työnantajalle työsopimuksen solmimisesta aiheutuvaa riskiä.
Kilpailunvääristymien välttämiseksi tulisi pidättäytyä asettamasta sosiaalisia yrityksiä muita edullisempaan asemaan. Suomen Yrittäjät suhtautuu kriittisesti ministeriön selvityksessä esitettyihin mahdollisuuksiin tukea erityisesti sosiaalisia yrityksiä muun muassa korottamalla palkkatukea, yritystukia tai työllisyyspoliittista projektitukea tai kohdentaa erityisiä arvonlisäverohelpotuksia sosiaalisiin yrityksiin. Myös erityisten sosiaalisten kriteerien tuominen julkisten hankintojen arviointiperusteisiin saattaisi heikentää järjestelmän toimivuutta ja tarkoitusta.
Merja Hirvonen
työmarkkina-asiamies
Suomen Yrittäjät