YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.8.2005 klo 16:40
Lausunto

Suomen Yrittäjät patistaa menokuriin: Julkisia menoja hillittävä budjetin jatkovalmistelussa

Suomen Yrittäjät kehottaa vuoden 2006 budjettia valmistelevaa hallitusta tiukkaan menokuriin ja julkisten hankkeiden priorisointiin, vaikka ensi vuoden verotulojen ennakoidaankin kasvavan. Väestön ikääntyessä ripeän talouskasvun ylläpitäminen vaikeutuu, samalla kun eläkemenot ja sosiaalisektorin kustannukset kasvavat.

Koska työnteon ja investointien kannustamiseksi verokevennysten linjaa tulisi jatkaa, on välttämätöntä että, julkisten menojen kasvattamisen sijaan pitää keskittyä nykyisten resurssien tehokkaampaan käyttöön.

Erityisesti suurimmissä menoluokissa sosiaali- ja terveysalalla sekä koulutuksessa nykyisten menokehysten sisällä pitää pystyä keskittymään oleellisimpiin toimintoihin ja ottamaan käyttöön uusia palveluiden tuotantotapoja. Palveluiden saatavuuden, laadun, kustannustehokkuuden ja kansalaisten valinnanmahdollisuuksien parantamiseksi julkista palvelutuotantoa tulisi avata suuremmassa määrin yksityiselle kilpailulle.

Yrittäjät pitää oikean suuntaisena, mutta riittämättömänä valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa olevaa panostusta tiestön ja rataverkon parantamiseen. Kuljetusyhteyksien toimivuus on keskeinen elinehto koko yrityssektorille, varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimiville pk-yrityksille.

Yrittäjät vaativat parannuksia budjettiehdotukseen lähinnä työttömyyden hoidon ja verotuksen osalta.

Työttömyyden hoidossa tehokkainta on vaikuttaa työn hintaan ja verotuksen kannustavuuteen. Kasvavien aktiivisten työvoimapolitiikan toimenpiteiden sijaan hallituksen pitäisikin laajentaa rohkeasti keväällä päätettyä matalantuottavuuden työn tukimallia. Työn sivukuluja tulisi alentaa kaikilta matalapalkkaisilta, ei vain ikääntyneiltä.

Verotuksen osalta varsinkin ansiotuloverotuksessa hallituksella olisi mahdollisuus edelleen jatkaa tehtyjä kevennyksiä ja tukea siten taloudellista aktiivisuutta. Yritysverotukseen jääneet epäkohdat pitäisi niin ikään korjata pikaisesti.

Lisätietoja:
Pääekonomisti Jarkko Soikkeli, p. (09) 2292 2928
Viestintäpäällikkö Petri Nieminen, p. 050 547 7495