YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.4.2009 klo 15:22
Lausunto

Suomen Yrittäjien lausunto Rakentamismääräyskokoelman A2 uusimisesta

Ympäristöministeriö

Suomen Yrittäjien jäseninä on yli 500 rakennus- ja arkkitehtisuunnittelua tekevää yritystä. Tekemämme selvityksen mukaan noin 30 %:lla kaikista yrittäjistä on opisto­tasoinen koulutus. Uusista yrittäjistä noin viidenneksellä on korkeakoulututkinto. Il­meistä on, että merkittävä osa B- vaativuusluokan suunnittelua tekevistä yrittäjistä on koulutukseltaan teknikoita tai rakennusmestareita. Osa A-vaativuusluokan suun­nitte­lua tekevistä yrittäjistä on koulutustaustaltaan nk. ”opistoinsinöörejä”. Näillä suunnit­telijoilla on kuitenkin pitkä suunnittelukokemus ja lukuisia näyttöjä suunnitte­luosaami­sestaan A- ja AA-kohteissa. Vaativampaa ARK- rakennussuunnittelua te­kevät yleensä korkeakoulutut­kinnon suo­rittaneet yrittäjät. Jäsenyrityksinämme on myös noin 1800 LVI- alan yri­tystä, jotka tekevät LVI-alan asennustöitä, mutta myös suunnittelutehtäviä .

Yrittäjien näkökulmasta rakennusmääräyskokoelman uudistamisessa keskei­sin ky­symys liittyy rakenne- ja rakennussuunnittelua tekevien henkilöiden pätevyyteen. Kannatamme ehdotuksessa esitettyä uudistusta pääsuunnittelijan kelpoisuudesta (kohta 4.1.4.), jonka mukaan pääsuunnittelijalla tulee olla suunnittelutehtävän vaati­vuuden edellyttämä rakennusalan tutkinto sekä riittävä kokemus suunnittelualan tehtävistä. Kannatamme myös muutosehdotusta, jonka mukaan ARK- rakennus­suun­nittelijan pätevyyttä vaativuusluokassa A on täsmennetty siten, että ammatti­korkea­koulututkinnon suorittaneet rakennusarkkitehdit tai vastaavan tut­kinnon tek­nillisessä oppilaitoksessa suorittaneet insinöörit saavat jatkossa suunni­tella A-luo­kan raken­nussuunnittelutehtäviä. Ylempien ammattikorkeakoulututkin­tojen tuottama kelpoisuus tulee asemoida pätevyysvaatimuksiin.

Rakentamismääräyskokoelma A2 muutosehdotuksessa esitetyt pätevyystarkennuk­set aiheuttavat ongelmia yrittäjille elinkeinoharjoittamisen vapauden näkö­kulmasta. Nykyisestä kunnan rakennusviranomaisten vaihtelevasta käytännöstä johtuen, esi­merkiksi LVI- alalla teknikon pätevyyden omaava yrittäjä on voinut tehdä laajasti tie­tyissä kunnissa LVI-alan suunnittelu­tehtäviä A ja AA- tason vaatimissa kohteissa, vaikka nykyinen rakentamismääräysko­koelma ja maankäyttö- ja raken­nuslaki ja -asetus ei­vät sitä salli.

Suomen Yrittäjät pitää kohtuut­tomana, että epäyhtenäisestä kunnan vi­ranomaisten käytän­nöstä johtuen alan yrittäjät joutuvat tilanteeseen, etteivät he voi harjoittaa ammatti­aan entiseen tapaan. Kunnan ra­kennusvalvonta­viranomaisille tu­lee antaa edelleen riittävä tapauskohtainen har­kintavalta niiden ammatinharjoittajien osalta, joilla on aiempaa pitkäaikaista näyttöä ja kokemusta vaativimpien suunnittelukohtei­den toteuttamisesta. Koska suunnitte­lua tekevillä yrittäjillä on usein pitkä ko­kemus ja paljon näyttöjä alalta, ei suunnitteli­joiden kelpoisuutta saa sitoa pelkkään muodolli­seen koulutuk­seen. Kunnan rakennusviranomaisten tulee kohdella kaikkia suunnit­telijoita tasapuolisesti, eikä kilpailua rajoittavasti.

Niille yrittäjille, jotka joutuvat (esim. LVI-teknikot) uusien kelpoisuusvaatimusten vuoksi epä­edul­liseen asemaan, on tarjottava mahdollisuutta täydennyskoulutuksen avulla saa­vut­taa riittävä pätevyys alalla. Täydennyskoulutuksen on oltava sellaista, että yrittä­jällä on tosiasiallinen mahdollisuus taloudellisesti, ajallisesti ja sisällöllisesti osal­listua koulutukseen vaarantamatta varsinaista yritystoimintaansa.

Suomen Yrittäjät pitää edelleen tärkeänä, että suunnittelijoilla on mahdollisuus ha­kea pätevyyskysy­myksissä viran­omaispäätökseen oikaisua, jos viranomainen kat­soo suunnittelijan olevan epäpätevä suunnittelemaan rakennuskohdetta.

Mikäli vaativuusluokkia ja kunnan rakennusviranomaisten soveltamiskäytäntöä ki­ristetään, tulee määräyksien käyttöönottoon antaa riittävä siirtymäaika. Li­säksi tulee varmistaa riittävä pätevyysvaatimuksia vastaava perus- ja täydennys­koulutus, jotta voidaan varmis­taa osaavan työvoiman saaminen erityisesti sellaisiin suunnittelu­tehtä­viin, joissa on pula pätevistä suunnittelijoista.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Jussi Järventaus

toimitusjohtaja

Elina Rimppi

lainopillinen asiamies