YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.9.2006 klo 08:41
Lausunto

Suomen Yrittäjien lausunto työnjohtajakoulutuksesta

Opetusministeriö

Erityisesti rakennusalalla ja teollisuudessa on ollut vaikeuksia saada ammattitaitoisia työnjohtajia yrityksiin. Tämä ongelma koskee myös pieniä em. alojen yrityksiä.

Yritykset odottavat työnjohtajalta vankkaa alan käytännön osaamista sekä esimiestaitoja. Pienissä esimerkiksi rakennusalan yrityksissä työnjohtajan tehtävänä on mm. rakennusurakan eri työvaiheiden suunnittelu- ja aikataulutus, työtehtävien jakaminen sekä usein myös käytännön rakennustöihin osallistuminen. Työnjohtaja vastaa töiden sujuvuudesta. Hänen tulee tuntea myös rakentamisen keskeiset kustannustekijät sekä keskeiset rakentamista koskevat säädökset. Työnjohtajalta odotetaan myös sosiaalisia valmiuksia. Työnjohtaja on yrittäjän edustaja työmaalla.

Näyttää siltä, että työnjohtajan työnkuvan näkökulmasta ammatillinen perustutkinto ei tarjoa riittävästi tiedollisia sisältöjä esim. projektinhallintaan tai esimiestyöhön kun puolestaan ammattikorkeakoulun perustutkinto ei tarjoa riittävää käytännön ammattitaitoa. Lisäksi keskeiset työnjohtovalmiudet kehittyvät vasta useiden vuosien käytännön työkokemuksen myötä.

Suomen Yrittäjät esittää työnjohtajakoulutuksen kehittämiseen kahta tosiaan tukevaa polkua:

1. Sekä ammatillisia perustutkintoja että erityisesti ammattikorkeakoulun perustutkintoja kehitetään sisällöllisesti työnjohtovalmiuksien näkökulmasta. Ammattikorkeakoulu on luonteeltaan työelämälähtöistä korkeakoulutusta, joten em. kehittämistyö vahvistaisi sen laissa määriteltyä tehtävää. Näin ollen lähdemme siitä, että ammattikorkeakouluihin ei saa syntyä kolmatta tutkinnon tasoa

2. Kehitetään työnjohtajan ammatillisiin valmiuksiin keskittyvä erikoisammattitutkinto. Tutkinto olisi sisällöllisesti niin moduloitu, että se palvelisi sekä pitkän ammattikokemuksen omaavien, ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden että ammatillisen koulutuksen suorittaneiden täydennyskoulutusväylänä. Koulutuksen organisoinnissa tehtäisiin yhteistyötä ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen välillä.

Lopuksi toteamme vielä yhteenvetona, että työnjohtajalta vaaditaan suurimmassa osassa työpaikkoja käytännönläheistä johtamistaitoa, joka edellyttää vankkaa ammatillista osaamista. Nämä edellä kuvatut ammattitaitovaatimukset muodostavat keskeisimmän osan työnjohtajalta vaadittavasta osaamisesta. Vain jossain tapauksissa työnjohtajalta voidaan odottaa myös vaativaa tietoteknistä osaamista tai vieraiden kielten perusosaamisesta poikkeavaa laajaa kielitaitoa.

Suomen Yrittäjät

Martti Pallari
johtaja

Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies