YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.4.2005 klo 09:16
Lausunto

Uudistus tulee voimaan vaiheittain 1.1.2007 alkaen. Mahdolliset pääomatarpeen alenemiset saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä todennäköisesti vasta 2010 alkaen. Sisäisten luokitusten malleihin pyrkivällä (edellyttää Rahoitustarkastuksen lu

Liikenne- ja viestintäministeriölle

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Suomen Yrittäjät ry:ltä lausuntoa otsikkoasiassa. Suomen Yrittäjät esittää kunnioittaen asiasta seuraavaa:

Liikenne- ja viestintäviraston työryhmä on laatinut selvityksen Viestintäviraston maksullisen toiminnan rahoituksesta ja Viestintäviraston maksujen uudistamistarpeista. Raportissaan työryhmä esittää uutta veronluonteista tietoturvamaksua, joka kohdistettaisiin fi-verkkotunnusten haltijoille ja samalla teleoperaattoreiden tietoturvamaksuja alennettaisiin. Raportissa esitetään muutoksia myös postitoiminnan valvontamaksuihin, radiohallinnon ja televisiotoiminnan maksuihin sekä radio- ja televisiotoiminnasta annettujen säännösten valvonnasta aiheutuviin kustannuksiin. Suomen Yrittäjät haluaa kommentoida tietoturvamaksuihin liittyviä esityksiä, kun taas muihin esityksen kohtiin Suomen Yrittäjillä ei ole huomautettavaa.

Suomen Yrittäjät ei voi hyväksyä tietoturvamaksuja koskevaa työryhmän esitystä, jossa maksurasitusta siirrettäisiin teleoperaattoreilta verkkotunnusten haltijoiden kannettavaksi. Tietoturvamaksun osalta maksurasituksen siirtäminen verkkotunnusten haltijoille kohdistuisi suuressa määrin pk-yrityksiin ja vuodesta 2006 alkaen myös verkkotunnuksen hankkiviin yksityishenkilöihin. Kansainvälisten vertailujen mukaan muissa maissa ei ole käytössä tietoturvamaksua, joka perittäisiin verkkotunnusten haltijoilta olevilta yritys- ja kuluttajakäyttäjiltä.

Viestintäviraston perimän tietoturvamaksun maksupohjaa ehdotetaan laajennettavaksi kaikkiin niihin yrityksiin, jotka käyttävät verkkoviestinnän palveluita ja siten saavat hyötyä Viestintäviraston tietoturvaloukkausten havainnointiin ja selvittämiseen liittyvästä Cert-toiminnasta. Viestintäviraston Cert-toiminnasta hyötyvät kaikki fi-verkkotunnuksen omaavat yritykset, sillä sitä kautta voidaan nopeasti ja keskitetysti torjua ilmaantuneita tietoturvauhkia. Tästä verkkopalveluiden käyttäjille yhdenmukaisesti tarjottavasta palvelusta huolimatta Suomen Yrittäjät ei voi hyväksyä työryhmän esitystä maksurasituksen siirtämisestä teleoperaattoreilta fi-tunnusten haltijoille (teleoperaattoreiden maksurasitus alenisi 50 % nykyisestä). Tietoturvamaksun jakaminen kahden tahon, teleyritysten ja kaikkien fi-verkkotunnusten haltijoiden, kesken johtaisi mitä todennäköisemmin siihen, että verkkotunnusten haltijat maksaisivat tietoturvamaksua sekä suoraan Viestintävirastolle että välillisesti operaattoreille niiden tietoverkkopalveluista perimien hintojen muodossa.

Suomen Yrittäjät katsoo, että verkkotunnusten haltijoiden kannettavaksi ehdotettu veronluonteinen tietoturvamaksu heikentää kotimaisten pienyritysten mahdollisuuksia hankkia toimintojaan tukemaan oma verkkotunnus. Pelkästään verkkotunnusten myöntämisestä, siirtämisestä ja muutoksesta peritään tällä hetkellä 55 euron suuruinen maksu. Työryhmän toteutusvaihtoehtoja koskevan arvioinnin osassa (s. 45) todetaan, että tietoturvamaksun sitominen verkkotunnusten hallintaan nostaisi verkkotunnusten hallinnan kustannuksia nykyisestä ja saattaisi koitua ongelmalliseksi pienempien käyttäjien kohdalla. Työryhmä toteaa samassa yhteydessä, että verkkotunnusten haltijoille asetettava kustannusrasite aiheuttaisi lisäkustannuksia myös Viestintävirastolle verkkoasioinnin toteuttamisen ja maksujen perimisen osalta. Näistä erityisesti pienimpiin yrityksiin kohdistuvista ongelmista huolimatta, työryhmä on päätynyt selvityksessään esittämään juuri tätä vaihtoehtona ratkaisuksi nykyiseen tilanteeseen. Suomen Yrittäjien mielestä pienyritysten maksurasitusta verkkopalveluiden käytöstä ei tulisi vallitsevasta tasosta lisätä. Monet tähän ryhmään kuuluvista elinkeinonharjoittajista ovat jo nykyisten kustannusten johdosta pidättäytyneet oman verkkotunnuksen hankinnasta.

Selvityksessä ei myöskään anneta vastausta siihen, missä vaiheessa verkkotunnusten voimassaoloaikaa (3 vuotta) kyseinen veronluonteinen maksu perittäisiin. Työryhmä esittää, että verkkotunnusmaksu olisi kiinteämääräinen, arviolta 2-6 euroa verkkotunnusta kohden. Ottaen huomioon kaikkien verkkotunnusten haltijoiden (tällä hetkellä fi-verkkotunnuksia 91 000 kpl) laskuttaminen ja laskutuksesta aiheutuvat hallinnolliset kulut, verkkotunnuskohtaisen veronluonteisen tietoturvamaksun periminen tuntuu Suomen Yrittäjien mielestä epätarkoituksenmukaiselta.

Suomen Yrittäjät pitää työryhmän ehdotusta parempana vaihtoehtona tietoturvamaksun kattamista julkisin varoin. Korkeasta tietoturvan tasosta hyötyy koko yhteiskunta ja tämän johdosta sitä ei tulisi asettaa yksinomaan elinkeinoelämän maksettavaksi. Tietoturvatoiminnot tulisi nähdä yhteiskunnallisesti niin tärkeänä asiana, että niiden kustannukset tulisi monien muiden EU-maiden tapaan rahoittaa valtion budjettivaroin (esimerkkinä selvityksessä mainittu Ruotsi, jossa kustannukset katetaan osittain valtion budjetista, osittain muun viranomaisrahoituksen kautta).

Toissijaisena vaihtoehtona Suomen Yrittäjät kannattaa nykyisen käytännön jatkamisesta entisellään eli tietoturvamaksujen perimistä yksinomaan teleyrityksiltä.

Lopuksi Suomen Yrittäjät haluaa kiinnittää huomiota työryhmän kokoonpanoon. Ottaen huomioon työryhmän tekemät esitykset ja niiden vaikutukset kaikkiin fi-verkkotunnusten haltijoihin, on pidettävä erikoisena ettei työryhmässä ole ollut edustettuna teleoperaattoreiden lisäksi lainkaan verkkotunnusten haltijoina olevia elinkeinonharjoittajia.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Riikka Tähtivuori
lainopillinen asiamies