YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.5.2006 klo 10:04
Tiedote

Töysän kunta sai maan parhaat arviot, Oulu nousi suurten kaupunkien ykköseksi

Yrittäjät ovat arvioineet kotikuntiensa toimintaa

Yrittäjien ja kunnan välillä oleva hyvä keskusteluyhteys ei heijastu riittävästi päätöksentekoon, Suomen Yrittäjien Elinkeinopolitiikan mittaristokyselystä ilmenee. Kuntien tulisikin ottaa nyt yritykset aktiivisesti mukaan elinkeinopolitiikan suunnitteluun ja toteutukseen varsinkin, kun kunta- ja palvelurakenneuudistus on käynnistymässä, Suomen Yrittäjien järjestöjohtaja Kari Hiltunen sanoo.

– Mittaristokyselyn tulokset eivät ole oleellisesti parantuneet edellisestä, vuonna 2004 tehdystä kyselystä. Koko mittariston negatiivisimmat arviot saa kuntien päätöksenteon yrityslähtöisyys ja positiivisimmat arviot puolestaan kunnan ja yrittäjien yhteistyön sujuvuus. Alueiden ja seutukuntien väliset erot ovat pieniä, mutta kuntien väliset erot ovat huomattavia.

Töysä sai paikallisilta yrittäjiltä 86 pistettä ja Oulu 55 pistettä asteikolla 0-100, jossa 50 pistettä on neutraali mielipide. Koko maan kuntien saama pistekeskiarvo oli 46. Töysä sai erityisen hyvät arviot koulutusosiosta, samoin elinkeinotoimen resursseista. Myös päätöksenteon yrityslähtöisyys erottui myönteisesti. Oulu menestyi erityisen hyvin arvioitaessa seudullista yhteistyötä, yleistä elinkeinopolitiikkaa ja koulutusta. Yksittäisistä kysymyksistä parhaat arviot annettiin yrittäjien mahdollisuuksista kehittää omaa osaamistaan.

Yhteistyö sujuu, mutta ei heijastu päätöksentekoon

Hiltusen mukaan kuntien ja yrittäjien välillä on keskimäärin vähintäänkin toimiva keskusteluyhteys, sillä yrittäjät antoivat positiivisen arvosanan yrittäjien ja kuntien yhteistyön yleisestä sujuvuudesta.

– Ongelmat alkavat vasta, kun siirrytään konkreettiseen päätöksentekoon. Vastaajat olivat sitä mieltä, että useimpien kuntien päätöksenteosta puuttuu yrityslähtöisyys, vaikka yrittäjien mielestä tämän tulisi olla kunnan elinkeinopolitiikan tärkein lähtökohta. Yrittäjät kokevat, että kunnissa ei vielä tarpeeksi selvitetä ja analysoida päätöksenteon vaikutuksia yritystoimintaan.

Yrittäjät suhtautuivat kriittisesti myös päätöksenteon nopeuteen. Samoin kriittisesti arvioitiin kuntien elinkeinotoimen resursseja sekä kunnan viestintää ja tiedottamista, Hiltunen sanoo.

– Heikkoja arvosanoja yrittäjät antoivat myös väittämiin, jotka koskivat yrittäjien tasavertaista mahdollisuutta osallistua kunnan järjestämisvastuulla olevien palvelujen tuottamiseen sekä kunnan hankintapolitiikkaa ja –osaamista.

Kuntien saamissa arvioissa on huomattavia eroja. Parhaat arviot saaneiden kuntien tulokset olivat yli 50 pistettä paremmat kuin huonoimmat arviot saaneiden kuntien pistemäärät, vaikka Töysää ei otettaisi huomioon. Seutukuntakohtaisesti kokonaispisteet vaihtelivat Varkauden ja Tammisaaren seutukuntien 32 pisteestä Pohjoisten Seinänaapurien 57 pisteeseen.

Töysässä yrittäjyys on ykkösarvo, Oulussa avointa valmistelua

Töysän kunta on nimennyt ykkösarvokseen yrittäjyyden. Se näkyy myös toiminnassa, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pauli Kankaanpää perustelee Töysän kunnan saamaa erinomaista arviota yrittäjiltä.
– Pienestä koosta huolimatta Töysässä on elinkeinotoimenjohtaja ja kunnallista elinkeinopolitiikkaa vie eteenpäin oma elinkeinolautakunta. Päätöksenteko on nopeaa.

Perusteita Oulun menestymiseen löytyy runsaasti, sillä Oulun kaupunki on harjoittanut erinomaisen avointa politiikkaa asioiden valmistelussa, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Kinnunen sanoo.
– Yrittäjät ja muut elinkeinoelämän edustajat ovat päässeet jo varhaisessa vaiheessa esittämään omat näkemyksensä Oulun kaupungin ja koko seutukunnan elinkeinopolitiikan suunnasta.

Valtakunnan TOP 10

Kymmenen parasta kuntaa olivat Töysä (Etelä-Pohjanmaa) 86 pistettä, Ranua (Lappi) 74 pistettä, Uusikaupunki (Varsinais-Suomi) 73 pistettä, Seinäjoki-Nurmo (Etelä-Pohjanmaa) 72 pistettä, Polvijärvi (Pohjois-Karjala) 69 pistettä, Kerava (Uusimaa) 69 pistettä, Kontiolahti (Pohjois-Karjala) 68 pistettä, Äänekoski (Keski-Suomi) 66 pistettä, Perho (Keski-Pohjanmaa) 66 pistettä ja Muurame (Keski-Suomi) 66 pistettä.

10 suurimman kaupungin pisteet

Kymmenen suurimman kaupungin saamat pisteet alueensa yrittäjiltä olivat
Oulu (Pohjois-Pohjanmaa) 55 pistettä, Turku (Varsinais-Suomi) 54 pistettä, Vantaa (Pääkaupunkiseutu) 53 pistettä, Jyväskylä (Keski-Suomi) 50 pistettä, Lahti (Päijät-Häme) 46 pistettä, Pori (Satakunta) 45 pistettä, Espoo (Pääkaupunkiseutu) 45 pistettä, Kuopio (Savo) 43 pistettä, Helsinki (Helsinki) 40 pistettä ja Tampere (Pirkanmaa) 37 pistettä.

Suomen Yrittäjien maalis-huhtikuussa tekemässä elinkeinopolitiikan mittaristokyselyssä vastaajina oli runsaat 1800 yrittäjäyhdistysten luottamustehtävissä toimivaa yrittäjää noin 240 kunnasta. Vastaava kysely tehtiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

Pienten ja keskikokoisten yritysten vaikutus kuntatalouksille ja työllisyydelle on tärkeä, sillä näiden yritysten osuus maan koko yksityisen sektorin työvoimasta on jo yli 61 prosenttia.

Lisätietoja

Suomen Yrittäjät
järjestöjohtaja Kari Hiltunen, p. (09) 2292 2920, 0500 604 090
ekonomisti Harri Hietala, p. (09) 2292 2845, 0500 789 906

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
toimitusjohtaja Pauli Kankaanpää. p. (06) 420 5000, 0500 664 141

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
toimitusjohtaja Pasi Kinnunen, p. (08) 311 6142, 050 322 2228