YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vuoden maaseutuyrityksen isäntä, yrittäjä Simo Larmo Birkkalan tilallaan 5.10.2023. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
11.10.2023 klo 16:30
Tiedote

Vuoden maaseutuyritys 2023: Voittaja vie luomuspelttiä maaseudulta maailman keittiöihin

Vuoden maaseutuyritys 2023 on luomuspelttia ulkomaanvientiin tuottava Suomen suurin spelttitila Birkkala Salosta Varsinais-Suomesta. Viidennessä sukupolvessa tilalla on todistettu speltin aseman vakiintumista myös suomalaisessa ruokapöydässä. Kunniamaininnan saivat Lännentila Oy Lumijoelta Pohjois-Pohjanmaalta ja Jätkä-Juho Hyrynsalmelta Kainuusta.

Suomen Yrittäjät ry ja Suomen Kylät ry palkitsevat nyt ensikertaa Vuoden maaseutuyrityksen. Palkitun yrityksen on oltava innovatiivinen maaseudulta maailmalle ponnistava kasvuyritys, jonka juuret sijaitsevat maaseudulla. Yrityksen toiminnan on tuettava lähialueensa elinvoimaa ja näkyvyyttä nostamalla esiin maaseudun identiteettiä ja juurevuutta.

Maaseutuyrityspalkinnon ja kunniamainontojen saajat julkistettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestöjen tilaisuudessa keskiviikkona 11.10.2023.

Vuoden maaseutuyritys: Birkkalan tilalla sukupolvien perheyritys uskoo vientiin ja uudistumiseen

Birkkalan tilalla viljellään luomuspelttiä ja jatkojalostetaan spelttituotteita vähittäiskauppaan, elintarviketeollisuuteen ja ravintoloihin. Viiden työntekijä yrityksestä tuotteita myydään ympäri Suomen ja kuluttajille tunnetuissa ruokakaupoissa. Birkkalan tila tähtää yhä enemmän myös vientiin. Tällä hetkellä tuotteita menee esimerkiksi Alankomaihin, Norjaan, Tanskaan ja Israeliin. Vienti on liikevaihdosta noin 20 prosenttia.

Tila on ollut nykyisen yrittäjän ja isännän Simo Larmon suvulla vuodesta 1872. Nyt vetovuorossa on jo viides sukupolvi.

Speltinviljely Birkkalan tilalla aloitettiin vuonna 1993. Silloin speltti oli suomalaisille lähes tuntematon vilja. Innostuneen ja pitkäjänteisen markkinointityön myötä speltti on nyt tuttu suomalaisten ruokapöydissä.

Tuotteet tehdään pääosin omissa tuotantotiloissa, joissa jauhot jauhetaan omalla kivimyllyllä ja omaa viljelyä täydentää monien luomusopimusviljelijöiden tuotannolla.

Laatua varmistetaan ja mitataan kuluttajapalautteen lisäksi esimerkiksi elintarviketurvallisuusjärjestelmän sertifioinnilla, Sydänmerkillä ja Hyvää Suomesta -merkillä. Yrityksen tavoitteena on jatkaa sukupolvien työtä korkealaatuisten suomalaisten elintarvikkeiden tuottamiseksi, ympäristöä, ihmisiä ja yhteisöä kunnioittaen sekä perheyrityksen arvoja noudattaen.

Kunniamaininta Lännentila Oy:lle Lumijoelle Pohjois-Pohjanmaalle

Sesonkituotteisiin erikoistunut Lännentila on onnistunut kehittämään toimintaansa ja siitä on tullut tapahtumakeskus, ilmiö ja näkyvä TikTok-yritys. Tilalla viljellään muun muassa mansikkaa, vadelmaa ja perunaa.

Lännentilan toimitusjohtajaksi ja isännäksi nousi vuonna 2016 Klaus Karjula. Tilaa alettiin pian pyörittämään kolmen veljeksen voimin.

Tila työllistää vuosittain lähes 170 työntekijää, jotka ovat erityisesti suomalaisnuoria ja kausityöntekijöitä Ukrainasta. Kesän aika tilalla vierailee useampi kymmenentuhatta ihmistä.

Lännentilan yrittäjäveljeksillä on tarjota vastalääke maaseuduille, joista paikoin nuoret puuttuvat. Lännentila tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen maatalousyrittäjyyteen ja tuo lähiruoan sekä Lumijoen somen kautta laajaan tietoisuuteen.

Kunniamaininta Jätkä-Juho Oy:lle Hyrynsalmelle Kainuuseen

Jätkä-Juho on esimerkki pienestä ideasta syntyneestä ja menestyvästä yrityksestä maaseudulla. Perustamisestaan vuonna 2020 nopeasti kasvuun lähtenyt yritys on pitänyt huolen alueen ikääntyneistä asukkaista. Yrittäjinä toimivat Taru ja Juho Kemppainen.

Ensimmäisenä vuonaan Jätkä-Juho tarjosi apuaan suurien maaseutumaisten kotien pihatöihin ja jopa vapaaehtoisesti. Nyt yritys on kasvanut ja tuotevalikoimassa ovat klapisäkit, jätkänkynttilät, linnunpöntöt ja briketit.

Jätkä-Juho on tuonut Kainuulle ja Hyrynsalmelle paljon näkyvyyttä.

Hurjat määrät klapia toimittava ja linnunpönttöjä valmistava yritys on ollut näyttävästi esillä esimerkiksi TikTokissa, jossa Jätkä-Juhon videoita on katsottu yli seitsemän miljoonaa kertaa.

Vuoden maaseutuyrittäjä -kilpailu

Valinnassa maaseudulla sijaitsevaksi yritykseksi katsottiin maaseudun paikalliskeskuksessa, kaupungin läheisellä maaseudulla, ydinmaaseudulla tai harvaan asuttu maaseudulla toimiva yritys. Yrittäjäjärjestöt, Leader-ryhmät ja kylätoimijat toimittivat 47 ehdotusta palkittavaksi yritykseksi.

Valintaraati käsitteli ehdotuksia kesällä 2023. Valintaraadin kokoonpano oli Suomen Yrittäjät ry:stä hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Hakkarainen ja ruokavaliokunnan puheenjohtaja Maria Jalkanen sekä Suomen Kylät ry:stä varapuheenjohtaja Maarit Teuri.

Lisätietoja:
Aleksi Koivisto, toiminnanjohtaja, 040 5091365, aleksi.koivisto@suomenkylat.fi, Suomen Kylät ry
Hannes Torppa, elinkeinopolitiikan asiantuntija, 040 358 3759, Suomen Yrittäjät ry

Muita kiinnostavia aiheita