YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

KPY Vaikuttaminen
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry. on jo yli 80 vuoden ajan toiminut alueen yrittäjien vahvana edunvalvojana. Tavoitteenamme on että, alueen yrityksillä olisi parhaat mahdolliset edellytykset toimia, kasvaa ja kansainvälistyä. Teemme tiivistä yhteistyötä ELY – keskusten, maakuntaliittojen, elinkeinoyhtiöiden, oppilaitosten sekä kuntien ja kaupunkien kanssa.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että osallistumme alueemme kehitystä koskeviin työryhmiin ja yrittäjyyttä tukeviin hankkeisiin, teemme lausuntoja ja kannanottoja sekä tarvittavien kehitysprosessejen käynnistämisiä.
Vastaavasti toimimme jäsentemme äänitorvena Keski-Pohjanmaan aluepäättäjien suuntaan ja toisaalta paikallisyhdistysten luottamushenkilöstö on tiiviisti tekemisissä paikkakuntansa kuntapäättäjien kanssa.
Keski-Pohjanmaan Yrittäjien lausunnot
Keski-Pohjanmaan Yrittäjien lausunto: Työryhmämietintö hallituksen esitykseksi hankintalain, erityisalojen hankintalain sekä rikosrekisterilain 6 b §: n muuttamisesta 3-2025
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry tukee hankintalakiuudistuksen tavoitteita kilpailun lisäämiseksi ja julkisten hankintojen tehostamiseksi. Onnistuminen edellyttää kuitenkin hankintayksiköiden toimintatapojen muutosta ja avoimempaa markkinavuoropuhelua. Erityisesti markkinakartoituksen merkitys korostuu, mutta sen vapaaehtoisuus jättää riskin suurten hankintojen kilpailuttamatta jättämisestä. Yrittäjien näkemyksen mukaan markkinakartoitus tulisi tehdä kaikissa kansalliset kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa, ja se tulisi myös kirjata hankintapäätöksiin.
Osiin jakamisen välttäminen keinotekoisin perustein rajoittaa kilpailua ja suosii suuria toimijoita pk-yritysten kustannuksella. Lakiesitys ei poista tätä ongelmaa riittävän tehokkaasti, ja Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry vaatii tiukempia säädöksiä osiin jakamisen velvoittavuudesta. Lisäksi hankintojen automaattinen uudelleenkilpailutus yhden tarjouksen tilanteessa lisää hallinnollista taakkaa ilman merkittäviä hyötyjä.
Sidosyksiköiden vähimmäisomistusvaatimus (10 %) on perusteltu, koska se estää kilpailua vääristäviä järjestelyjä ja avaa markkinoita pk-yrityksille. Tämä koskee erityisesti jätehuoltoa, jossa kilpailuneutraliteettiongelmat ovat merkittäviä. Kilpailun lisääntyminen toisi pk-yrityksille paremmat mahdollisuudet osallistua hankintoihin, mikä edistäisi alueellista elinvoimaa ja talouskasvua.
Keski-Pohjanmaan Yrittäjien lausunto valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan 2-2025
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry korostaa lausunnossaan liikennejärjestelmän merkitystä pk-yritysten kilpailukyvylle ja kasvulle. Strategiset linjaukset tukevat alueen kehittämistarpeita, mutta huoltovarmuus tulee lisätä Pohjois-Suomen painotuksiin. Maaseudun saavutettavuus on varmistettava sekä tie- että tietoliikenteessä.
Tieverkon kunnossapito on kriittistä, ja rahoitusta perusväylänpitoon on lisättävä. Erityisesti kantatie 63:n kehittäminen parantaisi raskaan liikenteen sujuvuutta. Pääradan kehittäminen on ulotettava Kemi-Tornioon asti, ja lähijunaliikenteen roolia Ylivieska-Kokkola-Seinäjoki -reitillä tulee vahvistaa.
Satamat ja meriväylät ovat keskeisiä viennille, ja niiden kehittämistä tulee tukea. Kokkola-Kruunupyyn lentoaseman merkitys alueen elinkeinoelämälle on turvattava, ja maakuntakenttien liikennettä on tuettava valtion toimesta.
Suunnitelman rahoitus on riittämätön, eikä se kata kasvavaa korjausvelkaa. Kyberturvallisuuden ja meriliikenteen turvallisuuden parantaminen on välttämätöntä. Keski-Pohjanmaan Yrittäjät painottavat, että liikennejärjestelmän kehittäminen tukee elinkeinoelämän kasvua ja huoltovarmuutta.