Kuva: Lisa McWhirter
Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
14.4.2022
Salla Axelin

Avoimuusöverit – mahdollisuus

Mutta tämä on liikesalaisuus… Olisi noloa, jos tämä tulisi julki…

Jollain mittapuulla kertomatta jättäminen voidaan tulkita jopa valehteluksi. Salailu saa harvoin aikaan positiivisia reaktioita. Ennemminkin se aiheuttaa yletöntä uteliaisuutta, tunnetta salakähmäisyydestä ja epäilyjä väärinkäytöksistä. Tämä sama pätee yhtä lailla yritystoimintaan, henkilökemioihin kuin vaikkapa politiikkaankin.

Netin ja somekanavien myötä maailmasta tulee joka päivä avoimempi. Meillä kaikilla on halutessamme mahdollisuus kuuluttaa yleisöillemme sanomaamme.

Meidän ihmisten ja myös yritysten arvolistoilla on tavallisesti korkeilla sijoilla rehellisyys ja luotettavuus. Silti harvoin pieleen menneistä jutuista kerrotaan julki tyylillä: ”Minä tein väärän päätöksen ja se johti tähän…” tai ”Minä unohdin tämän asian hoitamisen kokonaan.” Mieluummin selitämme monenlaisilla olosuhdetilanteilla tapahtunutta ja samaan aikaan kuulija jo epäilee, mahtoiko tyyppi kuitenkin vain töpeksiä itse. Avoimesti kerrottu ikäväkin totuus luo taatusti luottamusta. Kertomisella ja selittämisellä on iso ero!

Avoimuus, yritystoiminta ja suomalaisuus muodostavat jännittävän kokonaisuuden. Menestyksellä erilaisin mittarein on tutkitusti vetovoimaa, mutta silti suomalainen yrittäjä kertoo avoimesti mieluummin vaikeuksistaan ja kurjuudestaan kuin onnistumisistaan ja menestyksestään. Useimmat varmasti kuitenkin haluavat kuulla juuri menestystarinoita. Toki suomalainen arvostaa myös ”vaikeuksien kautta voittoon”-tarinoita, jotta ei menestyjälläkään sentään olisi aina ollut helppoa!

Oli tarinasi sitten millainen tahansa, tuskin sen kertomisesta avoimesti on haittaa. Tänä päivänä kannattanee hyvin tarkasti miettiä, mitkä asiat todella ylittävät liikesalaisuusstatuksen rajan. Avoimuudesta on vaikea keksiä haittapuolia, salailusta ei niinkään!

Salla Axelin
Kirjoittaja on kädentaitoyrittäjä Sallan Pajalta, Paimion Yrittäjien puheenjohtaja ja Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen.

Teksti julkaistu aikaisemmin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä.

Muita kiinnostavia aiheita

Salla Axelin