Anna-Mari Alkio on Auran kunnan kehittämisjohtaja Kuva: Katri Haavisto Photography
Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
28.10.2022
Vieraskynä-blogi

Digiosaamisen kehittäminen voi avata parhaimmillaan täysin uuden maailman

Yrittäjäviikolla Auranmaalla järjestettiin yrittäjille erilaisia tukiklinikoita eri aiheista. Itse koulutin Canva-ohjelman käytöstä. Canva on ilmainen graafisen suunnittelun verkkotyökalu, jota voi käyttää esimerkiksi somepostausten, esitysten, julisteiden, videoiden, logojen ja muiden luomiseen.  Ensimmäiseen tukiklinikkaan ilmestyi mukaan kolme yrittäjää, joista yksi halusi tulla kuulemaan oman logon tekemisestä. Toinen koulutukseen saapunut oli juuri aloittanut yrittäjä, joka halusi tulla kokeilemaan, miten onnistuisi ensimmäisen oman mainoksen tekeminen. Lisäksi työpajaan ilmestyi 50+ naishenkilö, joka oli toiminut jo pitkään yrittäjänä.

Aloitin koulutuksen esittelemällä ohjelmaa sekä kertomalla ohjelman mahdollisuuksista. Samalla yrittäjät pääsivät tutustumaan ohjelmaan omalla tietokoneellaan. Jo pitkään toiminut naisyrittäjä alkoi myös tekemään ihka enimmäistä mainostaan. Hän lataili ohjelmaan yrityksen logoa ja mietti samalla mainoksen ulkoasua ja fonttia. Hän oppi lisäämään mainokseen puhekuplan ja omia ottamiaan kuvia. Koulutuksen aikana hän teki ja toteutti yritykselleen persoonallisen mainoksen alusta loppuun saakka ja tämä oli hänelle ensimmäinen kerta, vaikka yritystoimintaa oli jo takana useampi vuosikymmen. Jälkeenpäin kuulin, että tämä yrittäjä oli ollut äärimmäisen iloinen oppimastaan ja kuulemani mukaan tälle henkilölle oli avautunut kokonaan uusi maailma.

Minulle itselleni on päivän selvää, että yrityksen tulee löytyä ja näkyä esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa, se on yrityksen elinehto. On olemassa vielä paljon yrityksiä, jotka eivät löydy esimerkiksi Facebookista tai mikäli ne löytyvät, on tämä tili hiljainen ja päivittämättä. Mikäli olen itsekin kiinnostunut jostakin uudesta palvelusta tai tuotteesta, menen katsomaan yrityksen sosiaalisen median tilejä ja arvosteluja. Erityisesti matkailualalla tietojen löydettävyys, oikeellisuus ja aktiivisuus korostuvat. Olen ollut perustamassa työni puolesta Suomeen uutta matkailutietä ja palveluiden kehittämisen näkökulmasta yrittäjien markkinointiosaamisen lisääminen ja kehittäminen ovat olleet ja tulevat olemaan suuressa roolissa.

On todella hienoa, että digitaitoja koulutetaan ja vielä tärkeämpää on se, että yrittäjät tarttuisivat näihin mahdollisuuksiin. Usein nämä koulutukset ovat yrittäjille täysin ilmaisia ja mahdollistavat samalla myös tärkeää verkostoitumista. Esimerkiksi juuri NYRDI – Naisyrittäjät digitaidoilla poikkeusolojen yli – hankkeen tuloksena naisyrittäjät oppivat uutta digitaalisista liiketoimintamalleista, palvelumuotoilusta, etäyhteyksien käytöstä asiakastyössä, etämyynnistä ja digitaalisesta markkinoinnista. Kannustan lämpimästi osallistumaan!

Anna-Mari Alkio
Kirjoittaja on NYRDI – Naisyrittäjät digitaidoilla poikkeusolojen yli- hankkeen ohjausryhmän jäsen, Auran kunnan kehittämisjohtaja sekä intohimoisesti yrittäjyyteen suhtautuva someaktiivi @elinkeinoanski

Kädet ja tietokone
Vieraskynä-blogi