Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
28.3.2023
Jyrki Hakkarainen, Hyvinvointivaltion pelastaminen vaatii riman nostamista

Hyvinvointivaltion pelastaminen vaatii riman nostamista

Tulevana sunnuntaina 2.4. pidettävät eduskuntavaalit ovat meidän yrittäjien ja koko Suomen tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeät. Äänestyskopeissa ratkaistaan jatkaako Suomi hyvinvointivaltiona vai joudutaanko hyvinvointipalvelut ajamaan pikkuhiljaa alas.

Suomi on viimeisen viidentoista vuoden aikana pudonnut talouskasvussa muiden Pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden kyydistä. Velkaantumisessakin ollaan reippaasti edellä. Näin ei voi jatkua. Tarvitaan kasvua eli tuloja. Julkisia menoja on vähennettävä. Tulojen lisääminen eli talouskasvu perustuu investointeihin. Talouskasvun moottori ovat yksityiset yritykset. Yhteiskuntamme tulee kannustaa investointeihin ja mahdollistaa ne tekniikkaan, tuotekehitykseen, osaamiseen ja innovaatioihin.

Yrityksiä ei saa tukahduttaa verotuksella. Yrittäjäriskiin tulee kannustaa, joten esimeriksi listaamattomien yritysten osinkoveroa ei saa kiristää. Verotuksen painopiste tulee siirtää kulutus- ja ympäristöverotuksen suuntaan.

Julkinen sektori on paisunut liian suureksi. Turha byrokratia rajoittaa yritystoiminnan kasvua ja pienentää siten kansantuloa. Julkinen palvelutuotanto erityisesti sote-palveluissa on kallista ja tehotonta. Markkinat tulee avata yrityksille nykyistä laajemmin. Yritykset tuottavat palvelut tehokkaasti, kehittävät uutta tekniikkaa ja pitävät huolta henkilöstöstä.

Työmarkkinajärjestelmä on liian jäykkä eikä sovi kansainvälisesti kilpailuille markkinoille. Aito työpaikkasopiminen työpaikolla tulee mahdollistaa myös järjestäytymättömässä kentässä.

Suomessa on passivoiva sosiaaliturva. Verotusta ja sosiaaliturvaa tulee muuttaa niin, että työn tekeminen on aina kannattavaa.

Suomen Yrittäjien vaaliteema on ”nostetaan rimaa”. Näin on totisesti Suomessa tehtävä ja siihen pystymme yhdessä. Vaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin sekä yrittäjäehdokkaisiin voi tutustua osoitteessa nostetaanrimaa.fi.

Yrittäjän, eli sinun äänesi vaaleissa on tärkeä.

Jyrki Hakkarainen
Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät, varapuheenjohtaja, Suomen Yrittäjät

Teksti on julkaistu myös 28.3. ilmestyneessä Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä.

Jyrki Hakkarainen