Ulvilan Yrittäjien blogi
23.3.2023

Jäsenyrittäjäehdokas Anne Holmlund

Ulvilan Yrittäjien kysymykset jäsenyrittäjäehdokkailleen, vastaajana Anne Holmlund, Kokoomus


  1. Mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta turvataan korkean teknologian yrityksille osaavan työvoiman saatavuus?

Ikäluokkien pieneneminen aiheuttaa kasvavia ongelmia osaavan työvoiman saantiin. Suomessa on voimakkaasti panostettava koulutuksen tasoon kaikilla koulutusasteilla sekä työvoiman osaamisen parantamiseen. Opiskelupaikkoja ja -mahdollisuuksia on lisättävä erityisesti kasvu- ja vientialoille. Tarvitsemme myös työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa. Oleskelulupakäytännöt ovat liian kankeita, hitaita ja joustamattomia, ne vaativat perusteellista remonttia. Turha rekrytointia hidastava saatavuusharkinta on purettava. Kilpailemme osaavasta työvoimasta monen muun maan kanssa, Suomen kokonaisvaltaista houkuttelevuutta on parannettava.

2. Mitkä ovat Top3 sydäntäsi lähellä olevia aiheita, joihin toivot ensisijaisesti muutosta/kehitystä? 

  • Satakunnan elinvoima, saavutettavuus ja liikenneyhteydet 
  • Velkaantuminen kuriin ja julkinen talous tasapainoon
  • Hyvinvointialueet ja palvelut on saatava toimimaan

3. Olisitko valmis nostamaan ruoan alvia?

En, veronkiristyksiin tulee tässä tilanteessa suhtautua pidättäytyvästi.  

4. Mitkä näkisit merkittävimpinä toimina yrittäjien toiminnan tuottavuuden ja kilpailukyvyn palauttamiseksi?

  • Ammattitaitoisen ja koulutetun työvoiman saatavuuden turvaaminen ja kansainvälisen rekrytoinnin nopeuttaminen
  • Byrokratian vähentäminen ja lupakäytäntöjen selkeyttäminen
  • Työn ja yrittämisen verotuksen keventäminen
  • Tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin panostaminen
  • Työllistämisen esteiden ja kannustinloukkujen purkaminen
  • Työnteon on oltava kannattavaa kaikissa tilanteissa.

5. Kuntien hankintapolitiikassa on yrittäjien mielestä paljon parannettavaa ja kehitys on mennyt huonompaan suuntaan. Mitä mieltä olet kuntien in-house yhtiöiden toiminnan kehityksestä?

In-house – yhtiöiden määrä on kasvanut hyvinvointialueiden myötä. Niitä tulisi hyödyntää vain tilanteissa, joissa muuta käyttökelpoista vaihtoehtoa ei ole. On selvästi nähtävillä, että niitä käytetään myös tilanteissa, joissa kilpailutus olisi selvästi perustellumpi vaihtoehto. Oman palvelutuotannon kustannukset on avattava, jotta todellinen hintavertailu on mahdollista. 

6. YEL-lain uudistus vuodelle 2023 nostatti paljon tunteita yrittäjien parissa. Kaipaisiko YEL-järjestelmä mielestäsi suurempaa remonttia ja millaista?

Eläkejärjestelmän muutostarpeet tulee arvioida kokonaisvaltaisesti, sillä niiden vaikutukset ovat kauaskantoisia. Nykyinen YEL-järjestelmä on pääsääntöisesti ollut toimiva, yleinen ongelma on alivakuuttaminen, joka johtaa usein liian matalaan eläketasoon sekä sairauspäivärahan määrään. Moni pitää myös vakuutusmaksuja korkeina ja pyrkii rakentamaan eläkevuosien turvaa muilla tavoin. YEL-maksutason tulisi joustaa mahdollisimman hyvin yrittäjän elämäntilanteen ja yritystoiminnan tuloksen mukaan. Liiallinen kankeus ja kaavamaisuus mm. työtulon määrittämisessä sopivat huonosti yhteen yritystoiminnan kanssa.

Muita kiinnostavia aiheita