Kymen Yrittäjien blogi
9.8.2022
Hannu Lehtinen

Kesän lataus vellomaan syksyyn voimaa

Siirryttäessä syksyyn saamme monia asioita vastaan. Osan kanssa täytyy painia, osan kanssa tanssia eteenpäin.

Yrittäjäeläkkeen (YEL) lakiuudistus puhuttaa, eikä syyttä. Tämänhetkinen teksti veisi suoraan tulkittuna monelta pienimmältä yrittäjältä pohjan pois taloudellisesti. Jos YEL sidotaan mediaanipalkkaan, on se monelle pienyrittäjälle saavuttamaton paikka. Ok, hän voi maksaa YEL:n, mutta edelleenkään ei saa kunnollista palkkaa työstään. Uuden ohjeistuksen tulee ottaa huomioon yrittämiseen sisältyvät riskit ja se, että yrittäjä joutuu joskus maksamaan pienempää palkkaa itselleen.

Tässäkin taas punnitaan sitä yrittäjäystävällisyyttä. Sen osaa, että halutaanko yrittämistä ymmärtää.

Miksei puhuta rinnan siitä, että palkat ovat liian joustamattomat ja suuret. Mediaanipalkkoja tulee laskea tai niiden laskentatapaa muuttaa.

Tämän syksyn ja tulevan vuoden aikana säädetään myös uutta te-hallintoa. Virkamiehiä ja organisaatiota ollaan käytännössä sellaisenaan heivaamassa kuntiin.

Työministeriössä ei ole haluttu keskustella, pitäisikö samassa yhteydessä koko hallintoa muuttaa? Pitäisikö saada se dynaamisemmaksi ja vuorovaikutusta lisää. Ei pelkkiä keppiä ja porkkanaa työttömille, vaan nähtäisiin työmarkkinoiden muuttuneen.

Te-hallintoon pitää saada mukaan myös työpaikat eli yritykset, mitkä työllistävät. Etenkin, kun tiedetään, että viime vuosikymmenen pk-yrityksiin on syntynyt eniten uusia työpaikkoja. Kyllä silloin työvoimahallintoa eli työvoimatoimistoissa pitää olla mukana myös työn edustajien näkemykset. Eihän tämä asia kehity koskaan, jos jatketaan samoilla raiteilla. Enkä nyt puhu kotimaan raideleveydestä suhteessa muuhun Eurooppaan.

Tarkasteltaessa avoimia työpaikkoja ja tilastoja, millä aloilla on eniten työvoimapulaa, ei mikään ole muuttunut viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Ennakointiryhmät eivät ole osanneet ennakoida, vaikka tilastot jo jälkikäteenkin on näyttäneet, mitä pitäisi ennakoida.

Tämäkin puoltaa sitä, että suuressa työ- ja elinkeinon uudistuksessa on uskallettava aidosti uudistua. Jotain on tehtävä eri tavalla, että saadaan asiat rullaamaan.

Syksy on monelle raskasta aikaa, mutta se on monelle myös tarmon ja voimaantumisen aikaa. Siispä kesän latautunutta voimaa hyödyntämään syksyyn. Ote Eino Leinon `Syyslaulusta neidolleni´.

Suven hertas ja hempeä aika
se kestävi hetken vaan,
mut ainaiseksi se rinnan
voi velloa aaltoamaan.

Hannu Lehtinen