17.11.2021
Paula Aikio-Tallgren

Kolumni: Tulihan kaupat!

Paula Aikio-Tallgren
Auringon Suomen marraskuuhun toi Woltin yrityskauppa. Seitsemän miljardin euron kauppahinnalla hoidettaisiin kestävyysvajeitakin pitkän matkaa ja omassa luokassaan yrityskauppa jää historiaan. Kuin bonuksena Pohjois-Savokin sai osansa menestyksestä kuopiolaistaustaisen Juhani Mykkäsen myötä.Perustajien tummat silmänalukset kaupan mediatilaisuudessa kertoivat projektin hektisistä vaiheista, mutta naamasta paistoi voittajan fiilis.

Suomessa tehdään vuosittain tuhansia suuria ja pieniä yrityskauppoja ja hyvä on, että tehdään. Tuoreen valtakunnallisen Omistajanvaihdosbarometrin mukaan on luvassa kylmää kyytiä. Yli 55-vuotiaita yrittäjiä on Suomessa yli 74 000 ja yli puolet näistä haluavat myydä yrityksensä parin vuoden sisällä. Kymmenet tuhannet yritykset etsivät uutta jatkajaa, mikä voidaan nähdä tietysti myönteisenä asiana. Nyt on mitä ostaa. Kauppojen realisoitumisella on vain kiire, sillä suuri osa ikääntyvistä yrittäjistä pistää pillit pussiin ellei ostajaa löydy.

Joku kysyy mikä hätä tässä on. Yritysten luonnollinenkin poistuma on 10 pronsentin luokkaa vuosittain ja uusia yrityksiä perustetaan koko ajan. Tämä on totta, mutta eurooppalaisessa vertailussa Suomi on peränpitäjä Venäjän kanssa.

Meillä perustamisaktiivisuus on 4,3 yritystä tuhatta asukasta kohti, kun Norjassa luku on 8,6, Tanskassa 10,1, Virossa 23,6 ja UK:ssa 15,6. Uusilla yrityksillä ei automaattisesti paikata lopettavien yritysten määrää ja työpaikkoja.

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden ratkaisee yksityisen sektorin tuottamat verotulot kunnille ja valtiolle. Ei ole kuntaa ilman yrityksiä, sillä näiden verovaroilla tuotetaan julkiset palvelut. Tästä faktasta ei päästä yli eikä ympäri.

Siksi onkin merkillistä, että valtakunnallisten omistajanvaihdospalveluiden rahoitus on seissyt TEM:n pöydillä jo vuosia. Yrityskauppojen tärkeys tunnustetaan, mutta pysyväisrahoituksen päätöksessä taikinoidaan.

Yrityskauppa on aina onnellinen tapahtuma.

Maakunnissa kuitenkin toimitaan. Savon Yrittäjien hallinnoima Savon Jatkis Omistajanvaihdos-palvelu käynnistyi toukokuussa. Palvelun rahoittavat Pohjois-Savon liitto ja kaikki Pohjois-Savon kunnat.

Odotimme maltillista käynnistymistä sisään tulevissa palvelutilauksissa, mutta jo kesän jälkeen palvelun piirissä oli satakunta yritystä ja pian rikkoutuu 120 toimeksiannon raja. Ensimmäiset kaupat on jo kätelty. Yksinomaan Kuopiosta ja Siilinjärveltä myytäviä yrityksiä on tullut 60 – huipputulos!

Yrityskauppa on aina onnellinen tapahtuma. Kaupanteon hetkellä sekä ostaja että myyjä ovat voittajia. Uudelle omistajalle yrityskauppa tarkoittaa toiminnan laajentamista ja uudistamista.

Savon Jatkis-palvelussa keskitymme jatkossa myös ostajan rahoitustyökalun kehittämiseen, sparraamiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Sillä kukapa sitä laakereilleen haluaisi jäädä polkemaan?

Kirjoittaja on kahdet yrityskaupat tehnyt Savon Yrittäjien toimitusjohtaja, joka odottaa Pohjois-Savoon hyvää yrityskauppavuotta 2022.

Kolumni julkaistu Viikkosavossa 17.11.2021

Paula Aikio-Tallgren