Aina kannattaa yrittää
7.7.2021
Petri Salminen

Korona jakaa yrittäjät kolmeen ryhmään – muista että et ole yksin!

7.7.2021 | 9:52

Kesä on juuri nyt kuumimmillaan, niin säiden puolesta kuin toivottavasti myös lomasesongista elantonsa tekevillä yrittäjillä.  

Me yrittäjät tiedämme, että joukossamme on normaaliaikanakin yrittäjäystäviä, joilla menee vahvasti ja niitä, joiden liiketoiminnassa on heikompi hetki. Tämä kuuluu yrittäjyyteen.

Koronakriisi on korostanut tätä: yrittäjien elo on jakautunut poikkeuksellisen vahvasti erilaisiin todellisuuksiin. 

Koronakriisin takia yritykset tarvitsevat edelleen tukea 

Ne meistä, joita korona, koronaan liittyvät rajoitukset ja ihmisten varovaisuus ovat kohdelleet kovimmin, ovat joutuneet elämään syvää kriisiä jo pitkästi yli vuoden.

Pahimmillaan tilanne saattaa olla se, että on tehty investointeja ja otettu lainaa juuri ennen korona-aikaa. Koronakriisin aikana on haettu lykkäyksiä maksuihin, käytetty säästöjä ja otettu mahdollisesti lainaa, jotta yritys selviäisi kriisin yli. On aivan selvää, ettei heidän kriisinsä pääty taudin nujertamiseen, sillä normaaliajan kustannusten lisäksi pitää pystyä selviytymään myös lainoista ja lykätyistä maksuista. Tukeakin siis edelleen tarvitaan. Tämä on myös se viesti mitä Suomen Yrittäjät kertoo poliitikoille. 

Yrittäjien luovuus, uusiutuminen ja sopeutumiskyky korostuvat kriisissä

Onneksi joukossamme on myös niitä yrittäjiä, joille poikkeuksellinen aika on mahdollistanut liiketoiminnan suotuisan kehittymisen. Siirtyminen etäyhteyksiin on tehnyt mahdolliseksi käydä myyntineuvotteluja kansainvälisiin kilpailijoihin verrattuna huomattavasti aiempaa tasapuolisemmista asetelmista. Myös kotimarkkina on tarjonnut joillekin hyviä kasvumahdollisuuksia.

Myös toimintaansa kasvattaneiden tarinat on tärkeä tunnistaa ja tuoda esille, sillä ne osoittavat konkreettisesti sen, mitä tarkoittaa meille yrittäjille ominainen luovuus, uusiutuminen ja sopeutumiskyky. 

Yrittäjät haluavat eroon pelosta ja epävarmuudesta

Kolmanteen ryhmään kuuluvat ne yrittäjät, joille yrityksiin koronakriisi ei vaikuttanut juuri mitenkään. Kenties tilauskannat ovat lyhentyneet, etätyö lisääntynyt tai hankaluuksia on tullut esimerkiksi karanteenien vuoksi, mutta liiketoiminta on kuitenkin rullannut jotakuinkin aiempaan tahtiin. Käymieni keskustelujen perusteella tässäkin tilanteessa olevat yrittäjät kuitenkin odottavat maailman pelkojen ja epävarmuuksien tasaantumista siinä missä muutkin. 

Aluksi korona siis heitti pimeyden kerralla kaikkien silmille, mutta sen jälkee kehitystä on tapahtunut moneen suuntaan. Tämä meidän tulee myös yrittäjäjärjestön toiminnassa ja vaikuttamisessa huomioida. Yhteistä on kuitenkin meidän yrittäjien suuri huoli Suomen tulevaisuudesta ja eritoten jäykkien rakenteidemme aiheuttamista kilpailukykyongelmista sekä valtion velkaantumisesta ja sen yrityksille aiheuttamista kustannusten nousupaineista. Hallitsemattomaksi kasvava velkataakka vie paitsi mahdollisuudet investointeihin, pahimmillaan myös päätösvallan omista asioistamme. 

Tämän hetken signaaleista tärkein on kuitenkin se, että rokotukset etenevät ja rokotteiden teho näyttäisi olevan varsin hyvä. Jos tilanne jatkuu tällaisena, se enteilee seesteisempää tulevaisuutta ja mahdollisuutta keskittyä jälleen siihen miksi yrittäjiä olemme, eli omaan yritystoimintaamme ja asiakkaidemme palvelemiseen.  

Yrittäjä, muista että et ole yksin!

Kuulutpa mihin tahansa edellä mainituista yrittäjäryhmistä, muista että et ole yksin! 

Jos mahdollista, meidän jokaisen kannattaa kesällä edes hetkeksi irrottautua työstä ja levätä ja rentoutua. Jos kesä on sinulle liiketoiminnassasi kuuminta sesonkia, toivon kassakoneesi hehkuvan helteisen punaisena. 

Hyvää kesää siis meille jokaiselle! Kohdataan yrittäjävetoisten yritysten kassajonoissa!

Petri Salminen
puheenjohtaja 
Suomen Yrittäjät

Petri Salminen