Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Yrittäjän puolella
8.12.2021
Mikael Pentikäinen, Koronapassi pitää yrityksiä auki

Koronapassi pitää yrityksiä auki

Koronatilanne on valitettavasti heikentynyt niin Suomessa kuin maailmalla. Vakava tilanne näkyy sairaaloiden potilasmäärien kasvuna ja eri puolilla maailmaa lisääntyvinä rajoitustoimina.

Moni on ahdistunut eikä ihme. Juuri kun pandemia alkoi näyttää voitetulta, tuli takapakkia. Vastatuulta on lisännyt omikronmuunnos, josta on toistaiseksi vähän tarkkaa tietoa.

Kun pandemia leviää ja sen pelko kasvaa, se heijastuu väistämättä yrittäjiin. Kun tapahtumia perutaan, se vähentää monen asiakas- ja kassavirtaa. Entistä useampi yrittäjä on ahtaalla. Näitä terveisiä tulee nyt eri puolilta maata.

Onneksi tällä hetkellä käytössämme on enemmän työkaluja kuin kriisin alussa. Siksi on mahdollista, että yhteiskunta voi pysyä avoimena eikä laajoja sulkutoimia tarvita.

Meitä auttavat kohtuullinen – joskin yhä riittämätön – rokotekattavuus. Myös koronapassi on tärkeä työkalu, kun taloutta pidetään auki.

Koronapassi jakaa yrittäjäkenttää. Se näkyy siinä palautteessa, jota minullekin on tullut.

On tärkeä ymmärtää, miksi Yrittäjät on puolustanut koronapassia. Me tarvitsemme sitä tällä hetkellä, koska se auttaa pitämään taloutta auki, tukee yrittäjyyttä ja kannustaa ottamaan rokotuksia. Mitä enemmän rokotuksia otetaan, sitä paremmin ja nopeammin taudista selviämme.

Koronapassi on tärkeä myös monelle työnantajalle, joka yrittää varmistaa mahdollisimman terveysturvalliset palvelut niin asiakkailleen kuin työntekijöilleenkin. Työnantajalla pitäisi olla mahdollisuus edellyttää työpaikalla koronapassia.

Jos ajaudumme viime vuoden kaltaisiin rajoitustoimiin, sillä on kova hinta monelle yritykselle ja kansantaloudelle. Viime kädessä kaikki rahoitus julkisiin menoihin syntyy sitä kautta, että on yrityksiä, jotka menestyvät maailmalla ja tarjoavat työtä sekä sitä kautta synnyttävät verotuloja.

Yrittäjät on esittänyt hallitukselle koronapassin laajentamista ja rokotteiden lisäämistä. Pidämme niitä tärkeänä pandemian torjumisen vuoksi.

Esimerkiksi rokotustarjontaa voidaan merkittävästi lisätä ottamalla yksityinen sektori käyttöön nykyistä laajemmin. On hölmöä olla hyödyntämättä yksityisen sektorin kapasiteettia, osaamista ja kattavaa palveluverkkoa varsinkin työtä tekevien parissa.

Myös testauspuolella voidaan tehdä enemmän esimerkiksi lisäämällä antigeenitestejä, joita jokainen voi tehdä kotonaan ja joiden tulokset saadaan nopeasti.

Olemme lisäksi esittäneet, että hallitus valmistautuu ajoissa yritysten tukitoimiin, jos koronapassi ja rokotuskattavuuden lisääminen eivät riitä pitämään taloutta avoimena.

MIKAEL PENTIKÄINEN

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

Muita kiinnostavia aiheita

Mikael Pentikäinen