epy
3.3.2022
Heikki Risikko

Koronassa kirkastuvaa – Putinilla pimeni

Koronatilanteessa alkaa jo näkyä merkkejä paremmasta, mutta Putinin raukkamainen hyökkäys Ukrainaan pimensi taas tunnelmia.

Ukrainan kansa taistelee sankarillisesti massiivista ylivoimaa vastaan. Suomen historiaa tuntevat eivät voi olla rinnastamatta tätä oman Isänmaamme tilanteeseen vuonna 1939.

Suomessa Neuvostoliiton hyökkäyksestä seurasi vuosikausien piina ja kärsimys, mutta sen ajan suomalaiset olivat niin lujaa tekoa, että Suomi selvisi.

Uskon, että Ukrainakin selviää.

SUOMEEN EI KOHDISTU mitään välitöntä sodan uhkaa. Valtiojohdolta vaaditaan nyt kuitenkin kylmää harkintaa ja rohkeutta tehdä tarvittaessa suuriakin muutoksia totuttuihin toimintatapoihin.

Myös pk-yrityksille Ukrainan kriisi merkitsee muutoksia. Voimme olla varmoja siitä, että yleinen epävarmuus lisääntyy, mikä taas todennäköisesti heijastuu tilauksiin ja investointeihin. Talouskehityksen uskotaan heikentyvän.

Suomen sijainti saattaa nostaa ns. maariskiä. Vaikutukset näkyisivät ulkomaisten investointien ja mm. matkailun vähentymisenä.

Energian hintojen uskotaan nousevan. Se taas nostaa hintoja kauttaaltaan. Myös energian saatavuuteen voi tulla häiriöitä.

Ruuan hinta nousee. Valitettavasti se ei taida edelleenkään näkyä tuottajien tuloissa, sillä myös tuotantopanosten hintojen uskotaan nousevan.

Pakotteet ja vastapakotteet iskevät moniin yrityksiin. 2 200 suomalaisyrityksellä on vientiä Venäjälle.

MONELLA POHJALAISYRITYKSELLÄ ON ukrainalaisia työntekijöitä. Osa heistä on lähtenyt puolustamaan isänmaataan.

Alueellamme on ollut vuosittain myös merkittävä määrä ukrainalaisia kausityöntekijöitä.

Jatkossa kausityövoiman saaminen vaikeutuu. Toisaalta maahamme tulee arviolta tuhansia ukrainalaisia ihmisiä sodalta turvaan.

Ns. tilapäisen suojelun direktiiviä ollaan aktivoimassa. Se tuo pakolaisille suojelun tällä tietoa kahdeksi vuodeksi ja mahdollistaa myös työnteon aloittamisen välittömästi.

YRITTÄJÄT HALUAA PALVELLA jäsenyrittäjiä myös sodan tuomissa ongelmissa. Kaikki Ukrainasta yrittäjälle -sivusto kertoo ajantasaisesti yrittäjiä kiinnostavat asiat. Sieltä löytyvät myös tietoiskujen tallenteet. Neuvontapalvelumme ovat normaalisti jäsenyrittäjien palveluksessa.

Kyllä tästäkin koettelemuksesta selvitään. Ukraina ja me.

Heikki Risikko