Yrittäjän puolella
2.3.2021
Anssi Kujala

Kustannustuesta saatava yksinyrittäjille sopiva

2.3.2021 | 13:03

Valtioneuvosto julisti alkuviikosta Suomeen poikkeusolot. Valitettavasti lähes vuoden takaiset olot tulevat mieleen. Pandemia pitää nujertaa: on myös yrittäjien ja yritysten etu, että tauti saadaan lopultakin kuriin. Siksi monet toimet ovat perusteltuja, mutta nyt pitää ymmärtää, että monen yrityksen selkäranka uhkaa murtua. 

Kirjoitin jo viime vuonna blogissani muun muassa näin: ”Olemme kriisin alkuvaiheesta lähtien muistuttaneet päättäjiä siitä, että tämän kriisin keskellä yksinyrittäjiä ei saa unohtaa. Pienen yrityksen puskurit ovat kaikkein heikoimmat kriisin yli selviytymiseen ja sopeuttamiskeinot ovat rajalliset, kun kassavirta tyrehtyy yhdessä yössä.”

Viime kesäkauden pienen toipumisen jälkeen tämä on nyt taas entistä enemmän todellisuutta.  Kun koronakriisi on jatkunut pian lähes vuoden, monen yrittäjän tilanne on entistä vaikeampi.

Yksinyrittäjät voivat hakea kustannustukea, kun se saadaan valmiiksi

Aiemmin koronakriisistä kärsineet yksinyrittäjät saattoivat hakea kuntien jakamaa yksinyrittäjätukea. Nyt valmisteilla on kustannustuki, joka on tarkoitettu myös yksinyrittäjien haettavaksi, ja sen jakaa Valtiokonttori. Erillistä yksinyrittäjätukea ei nyt siis olisi.

Juuri nyt on oleellista, että valmistelussa olevan kustannustuen kolmannen hakukierroksen kriteerit osuvat totisesti myös yksinyrittäjien kannalta kohdalleen. Kun tuen kolmannen kierroksen peruslähtökohtia määriteltiin, koronatilanne maassamme ei ollut yhtä vakava kuin nyt. Muutamassa viikossa on tapahtunut dramaattinen muutos. Esimerkiksi vaatimus 30 prosentin liikevaihdon laskusta on kova. Vaadimme lakiesityksestä antamassamme lausunnossa, että vaatimusta lasketaan 20 prosenttiin. Tämä kohdistaisi kustannustukea paremmin yhä useammalle yrittäjälle. Tuen minimi pitää laskea tuhanteen euroon.

Koronakriisin pitkittyessä kustannuksia on leikattu ja toimintaa sopeutettu. Moni on säästänyt siitä, että ei ole nostanut palkkaa itselleen pitkään aikaan. Olisi väärin, että kustannusten sopeuttaminen johtaisi siihen, että yrittäjä ei ole oikeutettu tukeen, koska kustannuksia ei ole riittävästi. Myös uusia yrityksiä pitää auttaa. 

Eduskunnan pitää kantaa täysi vastuu yritysten auttamisesta

Emme valitettavasti pysty lupaamaan näitä muutoksia. Teemme parhaamme, mutta hallituksen ja viimekädessä eduskunnan pitää kantaa täysi vastuu yritysten auttamisesta. Odotamme hallituksen vielä muuttavan kustannustuen ehtoja ennen lopullisen lakiesityksen antamista. On erityisen tärkeää, että tuleva kustannustuen kierros kohdentuu hyvin myös yksinyrittäjille, sillä yksinyrittäjätuen ensimmäisen kierroksen päättymisestä on kulunut jo pian puoli vuotta. Tuelle on suuri tarve koronakriisin pitkittyessä.

Koronakriisin pitkittyessä myös henkinen jaksaminen on koetuksella yksinyrittäjillä. Tässä tilanteessa moni ajattelee, jaksaako enää odottaa. Kannattaako tukea edes hakea, jos siitä tulee hylsy? Siksi kustannustuki kolmoseen kohdistuu suuria odotuksia. Kevään kustannustuki-kierroksilla on myös merkittävät vaikutukset sille, millaisessa tilassa suurin yrittäjäryhmä, yksinyrittäjät, lähtee uuteen nousuun, kun koronakriisi aikanaan päättyy.  

Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Anssi Kujala