Yrittäjän puolella
6.9.2022
Anneli Komi

Lähivuosien aikana tulossa merkittävä määrä yksinyrittäjien yrityskauppoja

Yksinyrittäjyys on työelämän 2000-luvun merkittävä muutostrendi. Vuosituhannen vaihteesta yksinyrittäjien määrä on kasvanut yli 60 000 ja vuonna 2020 heitä oli jo 190 000.

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkyselyssä 41 % ilmoitti olevansa kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut myymään yrityksensä ja 29 % kertoi myynnin olevan ajankohtaista kolmen vuoden sisällä. Tulevien lähivuosien aikana on edessä merkittävä määrä yksinyrittäjien yrityskauppoja.

On myytti, ettei yhden hengen yritystä voisi myydä

Jos toiminta on pienentynyt ja itse olet aivan uupunut, niin myyntiarvoa ei enää ole. Yrityksen nimi pitäisi olla siirrettävissä ja toimipaikka houkutteleva.

Yksinyrittäjä voi ulkoistaa oman osaamisensa ja tuotteistaa palvelunsa siten, että kokonaisuus on siirrettävissä kolmannelle osapuolelle. Yhden hengen yritykset ovat usein henkilöityneet vahvasti ja se täytyy huomioida yrityskaupassa varaten kauppaan tarpeeksi aikaa ja tehden suunnitelmat tarkasti.

Yrittäjä Auli Lilja Seinäjoelta osti yhden hengen jalkahoitolayrityksen muuttaakseen hieronta- ja vyöhyketerapiapalveluita tarjoavan yrityksensä liiketoiminnan suuntaa jalkojenhoitoon, johon hän opiskeli ammattitutkinnon. Auli vinkkaa myyjille, että kannattaa miettiä brändi minkä haluat yrityksesi mielikuvaksi, sekä esimerkiksi aukioloajat heti alussa tarkasti, koska niitä on myöhemmin vaikea muuttaa.

Auli Liljan yrityskaupassa myyjä oli tukena suunnitteluvaiheesta toteutukseen.  Myyjä mm. auttoi asiakkaiden siirtämisessä ja lomitti Aulia. Auli pitää suuressa arvossa myyjän panostusta ja peräänkuuluttaa jokaisen yrityksen pitämistä myyntikunnossa.

Auli joutui pohtimaan tarkasti minkä muutoksen tekee missäkin järjestyksessä, etteivät asiakkaat saa vääränlaista infoa väärään hetkeen. Digityö oli aikaa vievää. Asiakasrekisterin siirtäminen työlästä ja kotisivujen muutokset ottivat aikaa.

Laske paljonko tarvitset rahaa. Liian vähällä rahalla ei tule mistään mitään, pitää olla puskuria. Ensimmäisiin kuukausiin oston jälkeen pitää varautua tekemään ihan kaikkensa”. Auli opastaa ostajia.

Yksinyrittäjän yrityskauppoja tuettava

Yhden hengen yritysten omistajanvaihdokset auttavat työpaikkojen säilyvyyteen ja alueellisen elinvoiman säilymiseen. Omistajanvaihdoksen seurauksena voidaan säilyttää yrityksen yksi työpaikka tai yrityksen liiketoiminnat voivat tulla osaksi ostavan yrityksen kasvutarinaa.

Auli Lilja sai yritysostoonsa apua Etelä-Pohjanmaan Yrittäjiltä. Lilja otti yhteyttä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjiin ja sain käsitystä siitä, mitä asioita tulisi ottaa huomioon. Myöhemmin hän puhui asiasta oman kirjanpitäjän kanssa ja tekikin esimerkiksi kauppakirjan.

Yksinyrittäjien omistajanvaihdoksia ei tule väheksyä ja etenkin kuntien tulee tukea niiden toimintaa ja muutosvaiheita. Heille tulee olla tarjolla palvelua sekä julkisilta, että yksityisiltä sektoreilta. Yksinyrittäjien on tärkeää saada ammattilainen avukseen esimerkiksi arvonmääritykseen ja kauppakirjojen tekoon.

Anneli Komi, Suomen Yrittäjät ry

Aila Hemminki, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hanke (MOP)

Anneli Komi
Anneli Komi