25.3.2022
Heikki Risikko

Lakkojen laajeneminen tästä enää puuttuikin

Korona on jyllännyt Suomenmaassa jo kaksi vuotta. Vaikka rajoituksia on höllennetty ja maskienkin käyttö vähentynyt tuntuvasti, ei tautia ole vielä läheskään voitettu.

Päinvastoin, sillä sairaalahoidon tarve on kova, ja muita tarpeellisia hoitoja joudutaan siirtämään hamaan tulevaisuuteen koronapotilaiden suuren määrän takia.

Ilmapiiri ehti kuitenkin jo muutama viikko sitten muuttua toiveikkaaksi. Uskottiin, että kesällä kaikki voisi olla toisin.

SITTEN PUTINILLA KILAHTI. Itäisen naapurimaamme tosielämästä irtaantunut diktaattori pisti armeijansa hyökkäämään entisen ns. veljeskansansa kimppuun.

Emme tiedä mikä on lopputulos, mutta Ukrainan sankarillinen kansa osoittaa, ettei isänmaata helpolla oteta.

Putinin lähtölaskenta on jo käynnistynyt. Toivoa sopii, ettei se kestä kauaa. Eli siitä vaan ukko äkkiä maata kiertävälle radalle, niin maailma on taas parempi paikka kaikille.

SOTA ON JO näkynyt monessa asiassa. Kustannukset nousevat, komponenttien saatavuus heikentyy entisestään, investointeja mietitään tarkemmin, energian riittävyys ja maariskin vaikutukset mietityttävät jne.

Vaikka Putinin Venäjä onkin tällä hetkellä heikossa hapessa, niin kyllähän ne vielä jotain vastapakotteitakin keksivät. Mutta murehditaan niitä sitten, kun tiedetään tarkemmin.

SUOMALAISILLE JA YRITYKSILLE tässäkin olisi jo ollut ihan tarpeeksi ulkoa annettua vaikeuskerrointa. Nyt on tulossa lisää ja aivan suomalaisin voimin.

Paperiliitto on lakkoillut UPM:n tehtailla jo vuoden alusta asti. Entinen paperiteollisuuden maailman mahtimaa Suomi kärsii nyt paperipulasta. Tilalle on tuotu venäläistä paperia, mutta eipä tuoda enää.

Taannoin Jouko Ahosen johtama Paperiliitto aiheutti lakkojen ja niiden myötä tulleen työsulun seurauksena paperikoneiden romuttamisaallon Suomessa.

Nykyinen ay-johto aikoo näköjään sammuttaa valot lopuistakin tehtaista.

Teollisuusliiton pj. Riku Aalto ilmoitti, että hänen liittonsa tukee Paperiliiton lakkoa ensin 2,2 miljoonalla eurolla ja sitten kaivetaan lompsasta lisää.

Eikä se lompsa kesken kuivu. Teollisuusliitto on mm. asuntosijoitusyhtiö Kojamon kolmanneksi suurin omistaja noin 350 miljoonan euron osuudella. Ja veronmaksajien kustantamat asumistuet valuvat sinne jatkossakin.

LAKON UHKA ON päällä myös julkisten palvelujen puolella. Esimerkiksi hoito- ja hoiva-alaa edustavat Tehy ja Super sekä opetusalan OAJ virittelevät lakkoasetta.

Se on heidän lakiin kirjattu oikeutensa ja varmasti perusteita vaatimuksille löytyy.

Mutta: Onkohan tämä nyt ihan oikea ajankohta lakkoilulle? Kun tässä on nyt vähän muutakin hässäkkää.

Heikki Risikko