Yrittäjän puolella
25.3.2021
Mikael Pentikäinen

Liian järeä leka

25.3.2021 | 10:21

Hallitus on antamassa torstaina eduskunnalle esityksensä liikkumisrajoituksista. Yrittäjät on arvostellut esitystä. Se on mielestämme liian järeä leka, kohdistuu väärin ja uhkaa kaataa yrityksiä erityisesti alueilla, joille liikkumiskielto kohdentuu.

Emme vähättele koronatilannetta, joka on vakava. Jokaisen kansalaisen pitää ottaa vastuuta ja vähentää kontaktejaan. Liikkumisrajoitus on kuitenkin suhteeton väline tässä tilanteessa.

Emme ole käsityksemme kanssa yksin. Vain hetkeä ennen hallituksen esityksen antamista myös esimerkiksi HUSin ja TYKSin ylilääkärit arvioivat liikkumisrajoitusta ”ennenaikaisiksi”.

Kuten ylilääkärit toteavat, pääongelma on kontaktit lähi- ja perhepiirissä. Kun näin on, rajoitustoimet pitäisi kohdistaa sinne eikä rajoittaa laajalti elinkeinotoimintaa ja samalla syventää tuhansien yrittäjien ahdinkoa sekä aiheuttaa konkursseja ja toimeentulohuolia.

Kun yritys kaatuu ja työpaikat häviävät, silläkin on terveysvaikutuksia. Työttömyys aiheuttaa syrjäytymistä ja voi tuoda vakavia terveysongelmia. Se heijastuu usein myös lapsiin ja heidän hyvinvointiinsa. Tämä näkökulma ei näytä juuri kiinnostavan.

On saatava työkalut sopeutua

Kun hallitus puskee läpi liikkumisrajoituksia, olisi vähintäänkin kohtuullista antaa yrityksille työkaluja sopeutua muuttuvaan tilanteeseen nopeasti.

Valitettavasti tämän osalta eväkään ei heilahda hallituksessa. Olemme jo pitkään pyytäneet, että hallitus edistäisi viime vuoden väliaikaisia lainsäädäntömuutoksia, jotka nopeuttaisivat yt- ja lomautusprosesseja. Mitään ei ole tapahtunut eikä näytä tapahtuvan.

Vaikka kriisi on pahentunut viime vuodesta, sopeutustoimien jatkaminen ei kiinnosta.

Lisäksi sulkujen vaikutukset pitää kompensoida. Tämän osalta valmistelu on käynnissä. Toivon, että kompensaatio on reilu ja sen saa nopeasti.

Valitettavasti tämänkin osalta pettymyksiä on odotettavissa. Hallitus olisi jo voinut halutessaan muuttaa saman tien kustannustuki III:n jakoehtoja, mutta tätäkään ei haluttu tehdä.

Perusoikeuksien arvo hapertuu

Koronakriisin aikana Suomessa perusoikeuksien arvo on hapertunut. Perusoikeuksia on poljettu toistuvasti. Se näyttää olevan kerta kerralta helpompaa. Tämä on huolestuttavaa.

Jos perusoikeuksia – esimerkiksi oikeutta opetukseen tai elinkeinovapautta – heikennetään, siihen pitää olla todella hyvät ja läpinäkyvät perustelut. Tältä osin tilanne ei ole tyydyttävä.

Ei voi olla pohtimatta, muuttuisiko tilanne, jos perusoikeuksia arvioisi kansanedustajista koostuvan perustuslakivaliokunnan sijaan riippumaton perustuslakituomioistuin.

Jokainen voi pohtia, mikä olisi meteli, jos näitä perusoikeuksien loukkauksia toteuttaisi toisenvärinen hallituskoalitio.

Lain pitää olla myös selvä ja kansalaisten hyväksyttävissä. Nyt annettu esitys sisältää poikkeuksia poikkeuksien perään. Se on kuin juusto, joka on täynnä reikiä. Tämä tekee esityksestä hankalan kansalaisille ja yrittäjille sekä sen valvojille.

Pelkään, että tämä vaarantaa ajan kanssa rajoitustoimien hyväksynnän.

Monessa yrityksessä totuuden hetki

Liikkumisrajoitukset – jos ne joudutaan lopulta antamaan – tulevat aiheuttamaan isoja ongelmia erityisesti pääkaupunkiseudun ja Turun kaupan ja palvelualojen yrityksille, joista moni on jo valmiiksi polvillaan. Niihin iskee kolmoisaalto: turistikato, etätyöt ja nyt vielä liikkumisrajoitus.

Monessa yrityksessä on nyt totuuden hetki.

Jokainen yrittäjä joutuu miettimään, kannattaako tätä jatkaa. Mietintä on paikallaan. Ainakaan ei pidä rakentaa sen varaan, että julkinen valta kantaa kriisin yli. Onneksi yrittäjillä on taipumuksia löytää teitä eteenpäin umpikujistakin.

Samalla pitää muistaa, että kukaan ei ole yksin. Kollegat ja yrittäjäjärjestö ovat tukenasi. Ei pidä myöskään unohtaa, että joskus pandemia väistyy ja parempi aika koittaa.

Mikael Pentikäinen

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

Mikael Pentikäinen