Kymen Yrittäjien blogi
30.6.2022
Kari Jääskeläinen

Lomaa epävarmuuden keskellä

Kulunut kevät on ollut monella tavalla erikoinen. Yritysten suhdanneodotukset ja toipuminen koronasta kohti parempia aikoja oli hyvin käynnissä alkuvuodesta. Helmikuussa moni asia muuttui, kun Venäjä aloitti raakalaismaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Kertaheitolla energian, raaka-aineiden ja komponenttien hintoihin tuli hurjia korotuksia. Monet investoinnit jouduttiin laskemaan uudelleen ja monessa yrityksessä alkoi uusi epävarmuuden aika. Elämme edelleen sodan ”sumussa” ja vasta ehkä loppukesästä tiedämme mihin suuntaan talous menee.

Yrittäjät ovat tottuneet elämään epävarmuudessa ja tekemään nopeita ratkaisuja. Riskit ja nopeat muutokset kuuluvat yrittäjyyteen. Silti yrittäjät arvostavat ennustettavaa ja vakaata toimintaympäristöä. Yksi vakautta luova asia on turvallisuus. Suomi teki kevään aikana nopeita ratkaisuja oman turvallisuuden takaamiseksi. Vakaus, ennustettavuus ja turvallisuus toivottavasti palaavat ja sitä kautta talous ja yrittäminen normalisoituu.

Kaiken epävarmuuden keskellä yrittäjänkin kannattaa levätä ja tehdä jotain ihan muuta. Kesä antaa monenlaisia mahdollisuuksia arjesta irtautumiseen. Toivottavasti suomalaiset käyttävät mahdollisimman paljon yrittäjien palveluita ja matkaavat kotimaassa.

Hyvää ja virkistävää kesää!

Kari Jääskeläinen