Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
15.4.2024
Stina Siikonen, Jutta Wirén, Mielipidekirjoitus HS:ssa: Yrittäjät eivät hylkää Mathildedalia

Mielipidekirjoitus HS:ssa: Yrittäjät eivät hylkää Mathildedalia

Suomi tarvitsee yrityksiä ja kasvuhakuisia yrittäjiä nyt enemmän kuin koskaan, kirjoittavat Stina Siikonen ja Jutta Wirén.

HS Turku ja Salon Seudun Sanomat ovat hiljattain uutisoineet, että ”yrittäjä toisensa jälkeen on hylkäämässä Mathildedalin” ja ”maamerkit eivät käy kaupaksi suosikkikohteessa”. Kansallispuiston kainalossa Salon Perniössä maaseudulla sijaitseva historiallinen Teijon alue ja erityisesti Mathildedalin kylä ovat yksi kotimaan matkailijoiden suosikkikohteista kesäisin. Ja syystä. Alueella on vireää toimintaa ja se on saanut kiitosta muun muassa ihastuttavasta ruukkimiljööstään, ravintoloistaan, puodeistaan ja tunnelmastaan. Mathildedalia on tituleerattu jopa yhdeksi Euroopan lumoavimmista kylistä.

Nyt ostajia ja uusia jatkajia etsivät Matildankartano ja vanha kyläkoulu ovat keskeisiä paikkoja kylän historiassa. Niiden kiinteistöissä ja tonteissa on monia mahdollisuuksia ja valtava potentiaali.

Tuore uutisointi nosti esiin vaarallisen tavan suhtautua yrityskauppoihin. Ilmoittaessaan liiketoiminnan tai siihen liittyvän kiinteistön myynnistä, yrittäjä saa välittömästi päälleen epäilykset yritystoiminnan haasteista – tässä tapauksessa tuo epäilys kattoi koko kylän. Tässä on syy siihen, että näemme aivan liian vähän myytäviä yrityksiä – ja se on kansantaloudellemme iso ongelma.

Suomi tarvitsee yrityksiä ja kasvuhakuisia yrittäjiä nyt enemmän kuin koskaan. Tämä on olennaista, koska yrittäjät luovat työtä ja hyvinvointia. Liiketoiminnassa tehdään ratkaisuja ja uusia päätöksiä muun muassa yrittäjien haaveiden, toiminnan kehittymisen ja lukujen perusteella. Yksi ratkaisu on liiketoiminnan, toimipaikan tai koko yrityksen myynti. Yrityksen tai liiketoiminnan myynti-ilmoitukseen tulisikin suhtautua mahdollisuutena. Pohjana uudelle toiminnalle jo testatussa markkinassa.

Onnistuneessa omistajanvaihdoksessa on kyse alueen elinvoimasta ja palvelutarjonnan säilymisestä, mutta myös työpaikoista. On jo arvo sinänsä, että täydellä sydämellään työtä tehneiden yrittäjien tekemä työ saa jatkoa ja uusi yrittäjä ponnahduslaudan toimintaansa. Finnveran mukaan 30 prosenttia omistajanvaihdoksen läpikäynneistä yrityksistä muuttuu kasvuyrityksiksi.

Omistajanvaihdoksilla on suuri vaikutus työllisyyteen, verotuloihin sekä alueiden vetovoimaan ja vireystilaan. Mitä enemmän Varsinais-Suomeen – ja koko Suomeen – saadaan onnistuneita omistajanvaihdoksia, sitä useampi yritys saadaan uuteen kehitys- ja kasvuvaiheeseen.

Omistajanvaihdos ei ole aivan yksinkertainen asia. Siksi on tärkeää, että yrityskauppojen ympärillä käytävää kannustavaa keskustelua ja avoimuutta lisätään, jotta yrityskaupat saadaan yhtä yleisiksi ja arkisiksi kuin asunto- tai autokaupat. Tämä vaatii ketteryyttä myös rahoituskentässä. Onneksi omistajanvaihdosten merkitys yritysten kasvussa ja uudistumisessa sekä alueiden elinvoimaisuuden säilyttäjinä oivalletaan yhä laajemmin.

Onnistuneiden omistajanvaihdosten aikaansaamiseksi tarvitaan jatkuvaa tukea ja työtä. Tavoitteenamme on, että olemassa olevan yrityksen ostaminen on myös varteenotettava vaihtoehto uuden yrityksen perustamiselle.

Ei, kato ei ole käynnissä Mathildedalissa – päin vastoin. Alueella on käynnissä liiketoimintaan ja asumiseen liittyviä uusia rakennushankkeita ja jo ensi kesänä kylillä on saatavilla useiden uusien yritysten palveluja. Nyt on vieläpä mahdollisuuksia yritysunelmien toteuttamiseen muillekin uusille yrittäjille – vaikkapa yrityskauppojen myötä.

Stina Siikonen
Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja, Salon Alueen Yrittäjien puheenjohtaja ja teijolainen konseptointialan yrittäjä

Jutta Wirén
elinkeinoasioiden päällikkö ja Varsinais-Suomen Omistajanvaihdospalvelun koordinaattori, Varsinais-Suomen Yrittäjät

Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä 14.4.2024 Helsingin Sanomissa.
Kuva: Salon kaupunki

Muita kiinnostavia aiheita

Stina Siikonen
Jutta Wirén