Yrittäjän puolella
7.3.2021
Taru Jussila

Miksi itketämme näitä naisia?

7.3.2021 | 16:36

Tämän on nyt vaan loputtava. Yrittäjien jaksaminen ja jatkaminen liiketoimintojensa parissa on katkeamispisteessä. Meidän on yhteiskuntana pystyttävä parempaan. Seuraa esimerkki siitä, miten tällä hetkellä itketämme yrittäjiä, ja tämä esimerkki ei valitettavasti ole fiktiivinen. Nanna ja Henna pitävät Keski-Suomessa Keuruulla kahta ravintolaa Keuruun Vanhaa Pappilaa ja Pappilan Tavernaa. Hallituksen (sinällään selkeässä) tiedotustilaisuudessa pääministeri Marin ilmoitti sulkuajasta kertoessaan ne alueet, joita ravintoloiden sulkeminen koskee. Hän luetteli muut kuin perustasolla olevan alueet. Keski-Suomi oli lueteltujen alueiden joukossa, koska Jyväskylän tilanteen vuoksi se keikkuu perustason ja kiihtymisen välimaastossa. Keski-Suomen luetteleminen sulkualueiden joukossa tarkoitti, että Nanna ja Henna aloittivat toimenpiteet sulkemiseksi, sillä ravintolan ajasajo kestää noin puolitoista viikko. On muun muassa peruttava tukkukuormia ja lehtimainoksia, viestittävä tiloja varanneille asiakkaille sekä lomautettava henkilökunta.

Nanna kertoo, että koki hallituksen tiedotustilaisuuden viestin selväksi: Ravintolat menevät kiinni muilla kuin perustason alueilla. Siinä ei ollut mitään epäselvää, mutta sitten alkoivat epäselvyydet. Etelän avin päätös kuntosaleista ihmetytti JA sitten Keski-Suomen koronanyrkki ilmoitti, ettei keskinen Suomi välttämättä olekaan kiihtymisvaiheessa. Torstaina 4.3. Keski-Suomi muuttui THL:n kartoillakin perustason alueeksi. Nanna ja Henna hämmentyivät: Olemmeko sulkemassa turhaan? Saammeko sulkemisesta mitään korvauksia, jos Keski-Suomi onkin perustasolla?

Nanna on soittanut avien koronainfoon ja yrittänyt saada vastausta myös neuvontameilin kautta. Olen nähnyt avin vastauksen. Hän ei tee sillä vastauksella mitään. Epätietoisuus jatkuu, sillä hallituksen esitys (22/2021) koskien ravintoloiden sulkemista on eduskunnan käsiteltävänä. Ennen kuin se on käynyt kaikki vaiheet läpi ja presidentti sen on vahvistanut, mikään ei ole täysin varmaa. Eduskunta hyväksyi hallituksen esitykseen HE 22/2021 vp sisältyvän lakiehdotuksen sisällön mietinnön mukaisena perjantaina 5.3. HE:n toinen käsittely on eduskunnassa maanantaina 8.3. Sulku alkaa maanantaina 8.3. Toistan: Nannan ja Hennan ravintolatoiminnan alasajo kestää puolitoista viikkoa. Ymmärrämme ihan jokainen – vaikka emme yrittäjiä olisikaan – että tilanne on täysin mahdoton. Ei paljon auta avin koronainfon neuvo: ”Suosittelen seuraamaan aluehallintoviraston (avi.fi -> Usein kysyttyjä kysymyksiä koronasta) sekä valtioneuvoston sivuja vn.fi. Niiden kautta löytyy ainakin ajan tasalla olevaa tietoa ja sinne tulee ensimmäisenä tieto kun lakiehdotus on hyväksytty.”

Miksi itketämme näitä työtään ilolla ja rakkaudella tekeviä naisyrittäjiä? Kuva: Pappilan Taverna/Mikko Mäntyniemi

Epätietoisuus on yrittäjille todella stressaavaa. Yöunet ovat menneet muiltakin kuin Nannalta ja Hennalta. Annan äänen Nannalle, koska hän sanoo sen paljon minua paremmin:

”Kukaan, jota ei ole lailla kielletty tekemästä töitä omassa rakastamassaan yrityksessä, ei voi ymmärtää, miltä tämä tuntuu. Itkua on Hennan kanssa väännetty. Se tunne on ihan kamala. Mutta tätä kaikkea pahentaa entisestään tämä järkyttävä epätietoisuus. En vähättele yhtään, etteikö korona olisi vakava ja kamala sairaus – se on! Mutta tämä viranomaistason säätö ja viestintä on aivan kohtuutonta. Tämä on ihmisten elämäntyön ja tunteiden aliarvioimista sekä yksinkertaisesti epäkunnioittavaa. Surullista, että sivistysvaltiossa voidaan toimia näin.”

Meiltä Yrittäjiltä on pyydetty muun muassa mielenilmauksen järjestämistä – niin fyysisen kuin virtuaalisen. Henkilökohtaisesti uskon, että nyt olisi mielenilmauksen paikka, jollei tautitilanne olisi se mikä on. Kokoontumalla sankoin joukoin yhteen vain pahentaisimme jo entisestään pahenevaa tautitilannetta. Vastuullisina ihmisinä ymmärrämme, että ei kannata luisua ojasta allikkoon. Me yrittäjät kyllä kannamme vastuumme, sillä olemme tottuneet siihen työllistäessämme joko itsemme tai muita oman kuntamme tai kaupunkimme ihmisiä. Toivomme voivamme tehdä niin jatkossakin – kun tämä kaaos on ohi. Yhtäkään kuntaa ei ole olemassa ilman yrityksiä ja yrityksien luomia työpaikkoja. Miltä oma kotipaikkakuntasi keskusta tai kylänraitti näyttäisi ilman yrityksiä? Jos ei olisi yrityksiä, ei olisi kouluja, jäähalleja tai uimahallejakaan. Se usein unohtuu. Kesäkuussa meidän jokaisen on syytä muistaa tämä, kun käymme äänestämässä kuntavaaleissa. Jokaisesta puolueesta löytyy yrittäjyyttä ymmärtäviä ehdokkaita.

Eduskunta ja kansanedustajat, vetoan teihin, sillä hallituksella on nyt kenties liian kiire. Kun te arvoisat kansanedustajamme saatte hallituksen esityksen kustannustuesta eteenne, tehkää siitä armollisempi, jotta se auttaisi yrityksiä enemmän. Kannattaa itse laskea, kuinka vähän sen kautta voi pieni yritys saada. Näillä tuilla ei voi rikastua, niillä voi mahdollisesti selviytyä. Kustannustuen edellytyksenä on edelleen 30 prosentin liikevaihdon lasku, mikä on aivan liikaa, kun yrittäjien kurjuus ja kituuttaminen on jatkunut jo vuoden. Teidän käsissänne hyvät kansanedustajat on tiputtaa se tasolle, että tästä kustannustuki kolmosesta on oikeasti hyötyä. Liian moni kaatuu ennen kuin on mahdollisuus hakea kustannustuki nelosta. Yrittäjät esitti kustannustuen lausuntokierroksella, että yritysten omavastuuosuus lasketaan 10 prosenttiin. Ehdotusta ei huomioitu.

Yrittäjä, nyt jos koskaan: soita tai meilaa oman alueesi kansanedustajalle, että hän ymmärtää vaatia 30 prosentin laskemista matalemmalle tasolle. Tai vaikka jaa tämä blogi kansanedustajasi seinälle. Tässä on nyt kyse siitä, miltä meidän jokaisen kotipaikan keskusta tai kylänraitti näyttää koronan jälkeen. Onko siellä yrityksiä, palveluita ja asiakkaita? Vai ammottaako se tyhjyyttään? Koska yhtäkään kuntaa ei ole ilman yrityksiä.

Välikiitos jokaiselle, joka on auttanut pk-yrittäjiä selviytymään koronataistelussa. Sinun apuasi tarvitaan edelleen. Kiitos siis siitä, että olet käyttänyt paikallisten yritysten palveluita ja ostanut heidän tuotteitaan. Olet auttanut yrityksiä selviytymään. Loppuvuosi ja viime viikot ovat kuitenkin vaikeuttaneet yrittäjien tilannetta äärirajoille. Apuasi tarvitaan nyt! Osta pieneltä ja läheltä, jotta meillä olisi hyvät paikalliset palvelut jatkossakin!

#ostapieneltä #autapientä #autanyt #ostaläheltä

yrittajat.fi/autapienta

PS. Muista lähestyvä Lähilauantai 20.3. (lahilauantai.fi)! Sellaisen voi järjestää myös virtuaalisena, jos oman alueen koronatilanteen vuoksi live-tapahtumat eivät ole mahdollisia.

Muita kiinnostavia aiheita

Taru Jussila