Yrittäjän puolella
27.2.2021
Taru Jussila

Multa lähtee järki

27.2.2021 | 16:09

Kuppilat kumoon ja ihmiset järjenlähdön kynnykselle. Se on tilanne nyt. Ja piste. Tätä ei auta kaunistella. Järjenlähdön kynnyksellä on moni – etenkin pienet yrittäjät ja yksinyrittäjät. Perussyy tälle on toki korona, mutta akuutisti syy on hallituksen ja viranomaisten mahdollisimman pieleen mennyt viestintä. Mitä kriittisempi ja sekavampi on tilanne, sitä selkeämpää pitäisi olla viestinnän. Yhteiskuntana olemme epäonnistuneet viestinnässä etenkin viime päivinä. Hallitus sanoo yhtä, avin linjaus kuulostaa erilaiselta ja Vapaavuori lausuu: ”Sen toimeenpanokin on vielä epäselvää.”

Viime päivien viestintä hallituksen ja viranomaisten taholta on ollut sanalla sanoen sekavaa. Se on ollut epäselvää kaikkia kansalaisia kohtaan, mutta kipeimmin tämä sekavuus osuu yrittäjiin. Yrittäjillä pelissä on oma elanto! Kuvaavaa on se, että pitkän linjan journalisti myöntää olevansa avin infon jälkeen sekaisin: Tarkoittivatko ne nyt oikeasti, että 10 henkeä saakin harrastaa yhdessä? Miten tästä ottaa tolkkua tavallinen yrittäjä, kun suoraan viranomaisilta kysymään pääsevä toimittaja ei meinaa pysyä kärryillä, vaikka työkseen selvittää asioita ja osallistuu infoihin?

Siitä me vielä kansalaisina selviämme, että Pirkanmaa sekoilee, ovatko nuoret etä- vai läsnäopetuksessa. Se aiheuttaa ”vain” sekavia tilanteita ja Twitter-sanailua. Mutta miten tässä selviää yrittäjä, joka ei ehdi käyttää päiväkausia selvittääkseen saako olla sulkutilanteessa auki vai ei? Mitä esimerkiksi käytännössä tarkoittaa se pääministerin toive, että muutkin kriittistä rajaa lähellä olevat maakunnat siirtyisivät jo omaehtoisesti rajumpaan sulkuun? Ja mikä se Uudenmaan lockdown on, jos kymmenen ihmistä voi harrastaa samassa tilassa?

Pirkanmaan esimerkki kertoo puolestaan siitä, että hallitus ei nyt viesti selvästi hallinnollensakaan. Pirkanmaan päätöstä pitää koulut sittenkin auki perusteltiin seuraavasti: ”Linjaus ei perustu hallituksen tiedotustilaisuuteen vaan suositus pohjautuu STM:n ohjauskirjeeseen sairaanhoitopiireille. STM:n tänään saatu ohjaus sairaanhoitopiireille on tämän linjauksen pohjana. Siinä hiukan eri painopisteet kuin eilisessä infossa.” Näin Tays-tili vastasi Twitterissä perjantaina 26.2. ihmettelyyn päätöksestä. Jonkinlaisesta viestinnän epäselvyydestä kertonee sekin, että Uudellamaalla aikuisten harrastustoiminta jatkuu kymmenen henkilön ryhmissä, vaikka hallituksen infon perusteella lockdownin hengen ymmärsi toisin.

Hallituksen viestin pitäisi nyt olla kristallinkirkas ja yhtenäinen. Ei VOI olla niin, että aveille tai vaikkapa STM:sta sairaanhoitopiireille lähtenyt evästys antaa mahdollisuuden sooloilulle, kuten nyt on käynyt. Puhukaa siis selkeämmin ja ohjeistakaa kaikki toimimaan samassa linjassa ja hengessä. Lopettakaa politikointi ja hoitakaa tämä akuutti tilanne parhaalla mahdollisella tavalla. Me olemme kaikki nyt väsyneitä, joten tarvitsemme selkeät ohjeet, miten toimia. Kriisiviestintää ei voi tehdä kiemuraisin sanakääntein. Tehkää tämä nyt! Pyydän tätä etenkin väsyneiden ja romahduspisteessä olevien pienten yrittäjien puolesta.

PS. Laittakaa siihen rokotustahtiin vauhtia tavalla tai toisella. Tanskalaiset on rokotettu kesäkuun loppuun mennessä. Terveellä aikuisella aikaisin mahdollinen ensimmäisen annoksen rokotusajankohta on THL:n taulukon mukaan heinäkuu. Oikeasti meiltä alkaa lähteä järki.

Taru Jussila

Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja ja Sypoint Oy:n toimitusjohtaja

Muita kiinnostavia aiheita

Taru Jussila