13.8.2021
Katri Ahonen

Myyjän ja ostajan yhteinen visio auttoi onnistumaan yrityskaupoissa

Yrittäjyys on kiinnostanut Harri Mikkosta lähestulkoon koko työelämänsä ajan. Kynnys lähteä yrittäjäksi yksin, oli kuitenkin korkea. Kun Kaupparinteen entinen omistaja Teppo Mononen kysyi Mikkosta kanssaan osakkaaksi vuonna 2013, sanoi Mikkonen ensin ei. Keskusteluita jatkettiin ja lopulta vuonna 2014 Mikkonen päätti heittäytyä.

Vaikka haave oli selvä, tuntui lainan ottaminen sekä yrittäjyyden ja perhe-elämän yhdistäminen isolta päätökseltä.

– Vapaus ja vastuu on kiinnostanut minua aina yrittäjyydessä. Yrittäjänä voin tehdä asioita omalla tyylilläni.

Tärkeintä on aito ja korkeatasoinen asiakaspalvelu

Mikkonen on henkeen ja vereen myyjä. Myymisessä erityisesti häntä kiinnostaa asiakaspalvelu ja palveluiden kehittäminen. Se näkyy myös Kaupparinteen toiminnassa. Pienellä paikkakunnalla sijaitseva Kaupparinne ei ole pelkästään rautakauppa. Se on myös kylä- ja kodinkonekauppa, polttoaineasema, patruunakauppa sekä tulevaisuudessa pienimuotoisesti myös koneiden vuokraaja. Mikkoselle ja hän tiimilleen on ensiarvoista se, että kauppa pystyy kilpailemaan isompien kauppaketjujen kanssa palvelun laadussa.

– Perusajatuksena on, että jos meillä ei ole tiettyä tavaraa hyllyssä, pyrimme löytämään sen asiakkaalle tilaamalla. Valikoimamme ei tietenkään voi olla yhtä kattava kuin jollain isommalla kaupalla, mutta kilpailukykyisellä hinnoittelulla ja hyvällä palvelulla pysymme mukana kilpailussa.

Kaupan toiminta-aluetta on kasvatettu viime vuosien aikana Joensuun, Hammaslahden ja Kiteen suuntaan. Kaupparinteen oma kuljetuspalvelu on luonut tähän edellytykset. Vaikka myynti onkin ollut vuosien varrella tasaista, täytyy Mikkosen mukaan vuosittain miettiä uudestaan asiakkaiden tietoisuutta Kaupparinteen tuotevalikoimista ja panostaa asiakashankintaan

Yhteinen tavoite sujuvoitti yrittäjävaihdosta

Yrittäjänvaihdos tapahtui viime vuoden joulukuussa ilman suurempia mutkia. Monosella ja Mikkosella oli kirkkaana ajatus siitä, kuinka Kaupparinteen tulevaisuutta lähdetään viemään eteenpäin.

Vaikka myyjällä ja ostajalla oli yhteinen sävel, tarvittiin apua kuitenkin kauppoja valmistelussa. Jatkis -hanke helpotti oikean kauppahinnan määrittelyä sekä kiinteistöjen hinta-arvioinnissa. Mononen ja Mikkonen eivät halunneet ottaa mitään riskejä siitä, että verottaja muistaisi ylimääräisillä laskuilla vuosien päästä. Kaikki haluttiin tehdä varman päälle.

– Haluan erityisesti kiittää Teppoa joustavuudesta ja tuesta. Ilman yhteisymmärrystä eivät kaupat olisi onnistuneet niin hienosti, Mikkonen toteaa tyytyväisenä.

Teksti: Maija Merenmies
Kuvat: Merja Blomberg

Katri Ahonen