29.9.2023

Nyt ei ole oikea aika lakkoilla

Katseet kääntyvät pikkuhiljaa syksyyn. Syksystä näyttäisi tulevan protestien ja lakkojen syksy. Suomen hallituksen kaavailemat uudistukset herättävät vastustusta kuten muutokset aina. Tosiasia kuitenkin on se, että hyvinvointivaltiomme kaipaa uudistuksia voidakseen toimia.

Suomen Yrittäjien tekemä vertailu osoittaa, että hallituksen työelämäuudistukset ovat Suomen keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna maltillisia.

Nyt hallituksen olisi syytä pitää ohjelmastaan kiinni ja tuoda suomalainen sääntely samalle viivalle kilpailijoiden kanssa. Vastaavat muutokset on meidän verrokkimaissamme jo tehty. Me emme voi antaa kilpailijoillemme enää enempää etumatkaa. Maamme talous ei sitä kestä.

Mikäli Suomen talouden halutaan kohentuvan, on yritysten kyettävä olemaan kilpailukykyisiä. Sääntelyä on meillä vähennettävä ja joustavat sopimisen mallit oltava kaikissa yrityksissä mahdollisia.

Uhkaava lakkosyksy osoittaa taas sen, kuinka tärkeää olisi kyetä rajoittamaan poliittisia työtaisteluja enintään yhden vuorokauden mittaisiin mielenilmaisuihin ja tukityötaistelut asettaa suhteellisuusarvioinnin kohteeksi.

Pahimmillaan lakot voivat saada yrityksen siihen tilanteeseen, ettei työntekijöitä hetken päästä tarvita. Se jokaisen olisi tärkeä ymmärtää.

Kilpailijamaissamme poliittiset työtaistelut ovat usein kokonaan kiellettyjä. Lyhyet mielenilmaukset on kuitenkin usein katsottu sallituiksi. Hallitusohjelman tavoite on siis siten linjassa keskeisten kilpailijamaidemme kanssa.

Hallitusohjelman mukaan henkilöperusteiseen irtisanomiseen riittäisi asiallinen syy. Asian työryhmävalmistelua ei ole vielä aloitettu. Tässäkään ei ole kyse niin dramaattisesta muutoksesta kuin on joissakin keskusteluissa annettu ymmärtää. Tämäkin toisi Suomen lähemmäksi kilpailijamaidemme sääntelyä.

Irtisanomiskynnyksen alentamisella tavoitellaan talouskasvua ja parempaa työllisyyttä. Samasta syystä Saksassa poistettiin irtisanomissuoja pieniltä yrityksiltä jo yli 20 vuotta sitten. On jotenkin kummallista, että työnantaja ei voisi irtisanoa esimerkiksi muiden työntekijöiden työturvallisuutta tai työpaikkaviihtyvyyttä häiritsevää työntekijää. Työnantajan vastuulla on työtekijöiden työturvallisuus ja työhyvinvointi.

Myös määräaikaisten työntekijöiden palkkaaminen on kilpailijamaissa yksinkertaisempaa. Suomessa edellytetään lähtökohtaisesti aina perusteltua syytä määräaikaiselle työsopimukselle, kun kilpailijamaissa tämän voi tehdä ilman perusteltua syytä vuodeksi tai jopa pidemmäksi ajaksi.

Työrauha työpaikoilla olisi nyt hyvä säilyttää. Talouden rattaat yskähtelevät ja joidenkin alojen heikot suhdannenäkymät uhkaavat jatkua useamman vuoden. Annetaan niiden yritysten toimia, joilla siihen muutoin on mahdollisuus.

Anne Niemi