anne niemi epy
anne niemi epy
4.11.2022
Anne Niemi

Ole sinäkin kuntapäättäjä

Viime kuussa vietettiin perinteistä yrittäjäkuukautta, jolla haluttiin nostaa esiin yrittäjyyden merkitystä.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien teema tälle vuodelle oli ”Osta elinvoimaa”. Tällä haluttiin kannustaa jokaista lisäämään paikallisten palveluiden käyttöä ja siten pitämään asuinkuntansa elinvoimaisena.

Joulusesonki on lähestymässä ja jokaisen kuluttajan on tärkeä ymmärtää, ettei ole yhdentekevää, mistä tuotteita ja palveluita ostaa. Kun ostamme paikalliselta yrittäjältä, autamme palveluiden ja työpaikkojen pysymistä omalla paikkakunnalla myös tulevaisuudessa. Palvelut säilyvät vain silloin, kun niitä käytetään.

Mitä enemmän paikkakunnalla on yrityksiä ja palveluita, sitä enemmän on myös elinvoimaa.

Ei kannata odotella, että kunpa joku tekisi jotakin parannuksia oman asuinkunnan elinvoimalle, kun asiaan voi helposti vaikuttaa itse lisäämällä paikallisten palveluiden käyttöä.

Tavallaan jokainen kuluttaja voi olla kuntapäättäjä, sillä jokainen ostopäätös vaikuttaa siihen, miten kuntasi tulevaisuudessa menestyy.

Verotulot ovat kuntien merkittävin tulonlähde ja tärkeää on, että niitä saadaan muuten kuin veronkorotuksilla.

Kun ostamme paikalliselta yrittäjältä, veroeurot jäävät kotikuntamme hyödyksi toisin kuin esimerkiksi ulkomaisesta verkkokaupasta ostaessa. Kun meistä jokainen lisää paikallisten palveluiden käyttöä, yritykset pystyvät luomaan paikkakunnalle uusia työpaikkoja.

Tämä taas johtaa siihen, että työllisyys lisääntyy ja työpaikat voivat houkutella paikkakunnalle myös uusia asukkaita. Lisääntyneet työpaikat ja uudet asukkaat sitten taas tuovat lisää verotuloja ja nämä kaikki yhdessä johtavat siihen, että kotikuntamme pysyy elinvoimaisena.

Kun puhutaan paikallisten palveluiden käytön lisäämisestä, puhutaan yksilötasolla aika pienistä jutuista, mutta juuri niillä pienillä teoilla saamme ison pyörän pyörimään ja elinvoiman säilymään.

Tehkäämme siis kaikki viisaita päätöksiä ja pidetään koko maakuntamme elinvoimaisena!

Anne Niemi
Anne Niemi