Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
1.11.2022
Jutta Wirén

Omistajanvaihdos – yrittäjän tärkein kauppa

Yrittäjien omistajanvaihdosaikeet ovat selvässä kasvussa ja myös aikaistumassa. Varsinais-Suomen Omistajanvaihdospalvelu selvitti aiemmin tänä vuonna alueen yli 55-vuotiaiden yrittäjien omistajanvaihdosaikeita. Jopa 62 prosenttia arvioi kyselyssä luopuvansa yrityksensä toiminnan päävastuusta seuraavan kolmen vuoden sisällä. Valtaosa vastaajista, 81 prosenttia, uskoo luopumisen tapahtuvan seuraavan viiden vuoden aikana. 

Arvioiden mukaan omistajanvaihdos on koko maassa ajankohtainen jopa 14 500 työnantajayritykselle, joissa on noin 90 000 työpaikkaa. Toimivien ja elinkelpoisten yritysten jatkajia tarvitaan lähivuosina siis runsaasti.

Selvityksen perusteella yrittäjistä 50 prosenttia suunnittelee myyvänsä yrityksen täysin ulkopuoliselle toimijalle. 29 prosenttia ilmoittaa yritystoiminnan päättyvän nykyisen omistajan lopettaessa ja 16 prosenttia vastaajista suunnittelee sukupolvenvaihdosta. Näin ollen lopettamista suunnittelevien yrityksien määrä on suurempi ja omistajanvaihdokseen tähtäävien määrä pienempi kuin aiemmin.

Toimivan yrityksen tai sen liiketoiminnan ostaminen on erinomainen mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi tai kasvattaa omaa yritystoimintaa. Epävarmuudenkin keskellä yritysten kannattaa ehdottomasti pohtia ja rakentaa tulevaisuutta. Se on välttämätöntäkin. Yritysten toiminnan jatkuvuuden varmistamalla edistämme myös Varsinais-Suomen alueen työllisyyttä ja alueen elinvoimaisuutta.

Yrityskaupat pitää saada yhtä arkisiksi kuin asunto- ja autokaupat. Hyville yrityksille löytyy aina ostajia, vaikkei onnistunut omistajanvaihdos ole aivan yksinkertainen asia. Yritys kannattaa pitää myyntikunnossa, myyntiprosessiin kannattaa lähteä ajoissa ja apuna kannattaa käyttää asiantuntijaa esimerkiksi arvonmääritykseen, yrityskaupan tekniseen toteuttamiseen ja yrityskaupan juridisiin paperitöihin liittyen.

Harva meistä myy autoaan tai asuntoaan ilman huoltotoimia tai remonttia, saati ulkopuolisen asiantuntijan hinta-arviota tai välittäjää. Omistajanvaihdos on yrittäjäuran tärkein kauppa ja siihen tulisi valmistautua ja panostaa sen mukaisesti aikaa ja resursseja. Yrityskauppaan hyvissä ajoin valmistautumalla voit parantaa yrityksen myyntimahdollisuuksia ja kauppahintaa merkittävästi. Asiantuntijoiden hyödyntäminen ja prosessin ajoissa aloittamisen merkitys korostuvat, jotta kaikkien osapuolien kannalta onnistuneeseen lopputulokseen päästään.

Jutta Wirén