19.4.2022

Pääkirjoitus: Ukrainan sota vaikuttaa myös pohjoiskarjalaisiin yrityksiin

Vuoden ensimmäisessä lehdessä pohdin koronan jälkeistä aikaa ja yhteiskunnan normalisoitumista. Me olemme tottuneet elämään Euroopassa, jossa rauha vallitsee ja kansainvälinen kauppa sujuu. Haavekuva rikkoutui rajusti pari kuukautta sitten, kun Venäjän joukot vyöryivät Ukrainaan. Media välittää koko ajan tilannetietoa sotatapahtumista. Samalla on myös ns. valeuutisten määrä kasvanut voimakkaasti. Euroopan Unioni asetti yhdessä muiden maiden kanssa voimakkaat talouspakotteet Venäjälle ja sen liittolaiselle Valko-Venäjälle. Pakotteiden ja toimitusten lopettaminen heijastuu myös meidän yrityselämään. Raaka- aineista, tarvikkeista, jne. on pulaa. Tuotteiden hinnat nousivat rajusti ja nousu jatkuu edelleen. Selvimmin tämä näkyy polttoaineiden hinnoissa. Suomen Yrittäjät teetti maaliskuun alussa selvityksen sodan vaikutuksista yrityselämään. Selvityksen mukaan energian, raaka-aineiden ja kuljetuskustannusten nousu vaikuttaa eniten yritysten toimintaan. Tällöin neljännes yrityksistä ilmoitti, ettei sodalla ole vaikutuksia liiketoimintaan. Kevään aikana tulee uusi kysely.

Pohjois-Karjalassa pakotteet vaikuttavat muuta maata enemmän yritysten toimintaan. Muutama vuosi sitten meidän vientimme arvo oli 124 miljoonaa euroa, noin 10 % maakunnan koko vientimäärästä. Suurin ryhmä ovat metalliteollisuuden koneet ja laitteet. Tuonnin tyrehtyminen rasittaa eniten metalliteollisuutta ja maataloutta. Venäjä ja Ukraina ovat suuria raudan, teräksen ja lannoitteiden tuottajia.

Moni pohjoiskarjalainen yrittäjä ja yritys on osallistunut ukrainalaisten tukemiseen rahallisesti tai luovuttamalla tarvikkeita vietäväksi eteenpäin, myös yrittäjäyhdistykset tekivät yhteislahjoituksen. Kriisi on luonut ihmisille epävarmuuden ja turvattomuuden tunnetta. Toisaalta maanpuolustushenki on kasvanut ja oman maan elintarviketuotanto koetaan erittäin tärkeäksi.

Onneksi maakunnassamme useampi yritys on ilmoittanut mittavista investoinneista ja uusia työpaikkoja on tulossa. Tarvitsemme jatkossakin työvoimaa ja investointeja alueelle. Omistajanvaihdoksiin ja vastuullisuuteen haetaan hankerahaa sekä olemme mukana eri hankkeissa. Kuten Tuntemattomassa Sotilaassakin todettiin; tuleen ei saa jäädä makaamaan, vaan isketään liiketoiminnan laajentumiseen aina kun mahdollista. Vaikka tulee lunta tupaan, tälläkin hetkellä reilusti, niin kesä on tulossa ja jälkiverot, ainakin jälkiverot!

Tuomo Turunen

puheenjohtaja

Muita kiinnostavia aiheita