Petri Salminen
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Markus Sommers
Yrittäjän puolella
21.12.2022
Petri Salminen, Pandemiasta Putiniin 

Pandemiasta Putiniin 

Niin paljon on vuoden 2022 aikana jälleen maailma muuttunut, että harva enää muistaa vuoden alkaneen koronarajoitusten ja niiden tarpeellisuuteen liittyvän keskustelun keskellä. Venäjä muutti Ukrainaan kohdistuneella hyökkäyksellään täysin vuoden ja keskustelunaiheiden suunnan. 

Viimeistään kulunut vuosi on näyttänyt sen, kuinka linkittynyt ja riippuvuussuhteisiin perustuva maailmamme on. Etenkin yrittäjien toimintamahdollisuuksiin vaikuttaa merkittävästi se mitä tapahtuu kansainvälisesti, onpa kyse logistiikan toimivuudesta, raaka-aineiden saatavuudesta tai energian hinnoista. Tästä syystä yritysten kilpailukyvyn huomioiminen suomalaisessa päätöksenteossa on kriittisen tärkeää. 

Selvää on, että menneeseen ei ole enää paluuta. Esimerkiksi sähkön hinta ja saatavuus sekä lainojen korot ovat tulevina vuosina asioita, jotka meidän yrittäjienkin on syytä toiminnassamme huomioida. Yrittäjinä tiedämme kuitenkin myös sen, että muuttuva toimintaympäristö tarjoaa aina myös mahdollisuuksia. Näiden, esimerkiksi Kiina-riippuvuuksien uudelleenarvioinnin kautta avautuvien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisessa ja hyödyntämisessä meidän suomalaisten yrittäjien kannattaa olla hereillä.  

Suomen Yrittäjien tehtävänä on vaikuttaa siihen, että yrittäjien on mahdollista hyödyntää markkinoilla avautuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että niin verotuksen kuin yrityksiin kohdistuvan sääntelynkin osalta Suomen tulee olla menestymisen mahdollistava liiketoiminta-alusta yrityksille. Vain kannattavat yritykset voivat investoida kasvuun ja kehittämiseen. Ensi kevään eduskuntavaalit ja tulevan hallituksen hallitusohjelma ovat tältä osin kriittisen tärkeässä roolissa tulevia vuosia ajatellen. 

Juuri nyt me yrittäjät siirrymme kohti joulua ja vuodenvaihdetta hyvin monenlaisten tunnelmien vallitessa. Hyväksymme ympärillä olevan epävarmuuden, mikäli sillä voidaan edesauttaa Ukrainaa nujertamaan Venäjän sotatoimet maaperällään. Samalla kuitenkin moni kollegayrittäjä joutuu painiskelemaan yritystoimintansa alasajamiseen tai lopettamiseen liittyvien pohdintojen keskellä. Onkin syytä muistaa, että yrittäjä on aina y-tunnusta tärkeämpi. Yrittäjän tulee selviytyä, vaikka aina yritykselle se ei mahdollista olisikaan. 

Haluan sydämestäni kiittää jokaista Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää jäsenyydestä. Maailman myrskytessä on entistäkin tärkeämpää, että yrittäjien ääni kuuluu yhteiskunnassa ja päätöksenteossa sille kuuluvalla voimakkuudella.  Rauhallista joulua ja kaikkea hyvää alkavalle vuodelle 2023!

Petri Salminen

puheenjohtaja

Suomen Yrittäjät

Petri Salminen