Kymen Yrittäjien blogi
31.3.2021
Hannu Lehtinen

Paras kauppa – positiivinen pläjäys

Vuodet päivät on kehotettu ”osta pienyrittäjältä”, muistuteltu paikallisten tukemisesta ja kuntien hankintoja kammettu huomioimaan paikallisten yritysten mahdollisuuksia osallistua ja menestyä kilpailutuksissa.

Minulta kysyttiin miksi kannattaa ostaa paikalliselta ja miksi kannattaa tukea paikallista yrittäjää? Kysymyksistä voi jättää pois sanan miksi ja ottaa ne kannustavina toteamuksina. Onhan selvää, että paikallisen kassaan kilahtanut euro tuo veroja omalle paikkakunnalle, sitä kuuluisaa elinvoimaa. Paikalliselta ostaminen tuo töitä yrittäjälle, työntekijöille ja näiden kaikkien perheille. Yrittäjä, suosiessaan itsekin paikallista, tukee muita paikallisia yrittäjiä. Omista palveluista kannattaa kertoa toisille paikallisille yrittäjille. Paikallisen kannattaminen pitää paikkakunnan vireänä, elämää yllä ja vahva paikallinen osaaminen säilyy. Pienemmät paikalliset täydentävät isompien palveluja.

Otan paikallisuuden esimerkin eteläisestä naapurista Virosta. Ostin aikanaan 2000-luvun alussa sieltä puutynnyreitä melontatynnyreiksi. Siellä on yhden kylän alueella useita puusepänverstaita. Hakiessani tynnyreitä, mestarille soitettiin. Asiakas kysyi tekisikö tämä hänelle ison pöydän. Mies kieltäytyi välittömästi, sillä hän teki vain kaarevaa puusepän työtä. Asiakas sai numeron verstaaseen, joka teki suoraa. Molemmat puusepät tekivät vaikka minkä kokoista, mutta olivat erikoistuneet. Sellaista rohkeutta meillekin, ei tehdä kaikkea, vaan ylpeästi ammattitaidolla rajattua. Ohjataan asiakkaita toiselle yrittäjälle, jos homma kuuluu hänen osaamiseensa – suositaan paikallista.

Niin, se paras kauppa, johon otsikko viittaa? Ruotsalainen teollisuusmies Marcus Wallenberg sanoi ”paras kauppa on sellainen, missä kaikki voittaa”. Siinä on suuri viisaus, ei kannata kilpailuttaa hengiltä pientä. Se on hyvä pitää mielessä, pidetään pienetkin mukana bisneksessä. Alihankinnat toimii nyt ja jatkossa, palvelujen kirjo pysyy rikkaampana ja onhan se muutenkin sellainen positiivinen pläjäys.

Hannu Lehtinen