360 astetta
10.1.2023
Jussi Pirhonen, Pienillä yrityksillä ei ole kuluttajansuojaa – eli silloinhan kusettaminen on ihan ok

Pienillä yrityksillä ei ole kuluttajansuojaa – eli silloinhan kusettaminen on ihan ok

Määritellään kusettaminen: kirjoitat niin v-mäisen sopimuksen, ettei siitä pääse irti kirveelläkään. Tai pääsee, jos lähetät 62 päivää ennen irtisanomisaikaa kirjekyyhkyllä krototiilinkyynelin kirjotetun proosan, jossa rivien välissä selvästi ilmoitat irtaantuvasi sopimuksesta kunnioittavasti takavasemmalle. Tai vaihtoehtoisesti: luulet ostavasi verkkosivut, vaikka tosiassa vuokraat ne – jos haluat vaihtaa vaikka nopeampaan webhotelliin / serveriin, niin eipä onnistu, koska et omista sivuja. Oi miksi ohimokipunilähde, miksi tällainen orgaaninen biolanneite on ok?

Pienten yritysten yksi suuri heikkous on lakiosaaminen. Omassa firmassani yksisivuisesta työsopimuksesta tuli 25 sivuinen novelli, jotta se kattaisi EDES tapamme toimia, kuten etätyön ja joustotyön. Pienelle yritykselle Suomessa toimiminen täysin lain ja TESin pykäliä noudattamalla ilman lakiapua on käytännössä (miltein) täysin mahdotonta. Ainakaan kannattavasti ja yrityksen kannalta riskejä vältellen. Syy ei ole se, etteikö yritys haluaisi toimia oikein, vaan se, että sääntely ja byrokratia on vain yksinkertaisesti niin tolkutonta.

Muistakaa myös lukea ne perkeleet / sopparit joita eri firmat laittavat teitä allekirjoittamaan, tai vaihtoehtoisesti muistakaa niitä vaatia. Myyjät osaa kyllä jättää sanomatta KAIKKI ne asiat, jotka eivät kuulosta niin hyvältä. Taannoin eräs firma tarjosi meille tietokoneen etätarkastusta. Eli käytännössä joku random hessu / heluna / helinä ottaa etänä meidän firman koneita hallintaansa, ja tutkii onko niissä tietoturvauhkia. Pyysin nähdä jonkun sopparin etukäteen. Ei onnistunut. Eikä tämä firma käsittääkseni ole edes kusetus, mutta jättäähän tuo nyt aikamoisia kysymyksiä nimenomaan siitä tietoturvasta. Älkää antako etäyhteyttä koneellenne! (Etenkin, jos se on ilmaista.)

Suomen Yrittäjien lakineuvonnan suora numero on tässä: 09 229 222. Jos luulet ettet sitä tarvitse, tarvitset sitä erityisen kipeästi.

Jussi Pirhonen

Nuorten Yrittäjien verkoston johtoryhmän puheenjohtaja
Aktiivinen byrokratian ja lakihimmeleiden vihaaja
Haastajabrändien ystävä (Tovari Oy)

Jussi Pirhonen