Mira-Maria Kontkanen, Suomen Yrittäjien EU-toimiston päällikkö. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Yrittäjän puolella
14.9.2022
Mira-Maria Kontkanen

EU-linjapuheelta odotetaan vastauksia akuuttiin energiakriisiin

EU on jälleen kerran haastavassa paikassa. Unionia koetellaan kerralla useasta suunnasta ja sen pitäisi pystyä tarjoamaan EU-kansalaisille vastauksia muun muassa energiakriisiin, sen aiheuttamaan energiaköyhyyteen sekä yritysten kannattavuuskriisiin ja pystyä tekemään tämä kaikki vielä niin, että EU-maiden yhtenäisyys säilyy. Tämä ei ole helppo tehtävä Euroopan komissiolle, joka on toimikaudellaan joutunut vastaamaan kriisiin yksi toisensa jälkeen ja saanut vain vähän liikkumavaraa EU:n omaehtoiseen kehittämiseen.

Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen listaa tämänpäiväisessä Unionin tilaa-käsittelevässä puheessaan kuluneen vuoden saavutuksensa ja linjaa tulevan vuoden suunnitelmansa EU:n sääntely- ja politiikkarintamalla.

Tämänvuotista linjapuhetta tulee odotettavasti hallitsemaan Ukrainan sodan vaikutukset Euroopassa ja EU:n energiapolitiikka. On selvää, että päättäjät ympäri Eurooppaa ovat epäonnistuneet arvioinneissaan Venäjästä geopoliittisena toimijana ja tehneet vääriä ratkaisuja erityisesti Euroopan energiapolitiikan suhteen. Sormien osoittelun sijaan nyt olisi kuitenkin aika toimia, jotta eurooppalaiset kotitaloudet ja yritykset pärjäävät tulevan talven ja kevään yli.

Haastavan EU:n energiakriisistä tekee se, että samanaikaisesti kun energian hinnat ovat ennätyskorkealla, Komissio pyrkii määrätietoisesti edistämään EU:n päästövähennystavoitteiden toteuttamista ja Green deal -ohjelmaa, jonka lainsäädäntöehdotukset tuovat sekä jäsenvaltioille että kaikille talouden toimijoille lainsäädännöllisiä sekä kustannushaasteita. Kriittisimmät äänet ovatkin vaatineet EU:ta hillitsemään kunnianhimojaan ilmastotyössä siihen saakka, kunnes akuutista energiakriisistä on selvitty. On kuitenkin epätodennäköistä, että komissio tai Euroopan parlamentti olisivat valmiita ottamaan askelia taaksepäin, vaan Green deal -ohjelman ehdotukset pyritään saamaan maaliin ennen seuraavia Euroopan parlamentin vaaleja keväällä 2024.

Siitä huolimatta, että akuuteilla kriiseillä on tapana viedä huomio EU-päätöksenteossa, EU:n olisi myös äärimmäisen tärkeää pystyä visioimaan silta akuutin kriisin yli ja etsimään ratkaisuja siihen mistä uudet eurooppalaisen kasvun edellytykset löytyvät. Toimivia vastauksia tähän löytyisi esimerkiksi yrittäjyyden edistämisestä, kannustavasta investointiympäristöstä, työllistämisen helpottamisesta, vastuullisesta ja kestävästä julkisen talouden hoidosta, reilun kilpailun harmonisoiduista sisämarkkinoista ja kevyestä, mutta älykkäästä sääntely-ympäristöstä.

Komission State of the EU-puhetta pääsee seuraamaan livenä keskiviikkona 14.9 klo 9.-12.20 (CET).

Puheeseen pääsee tutustumaan keskiviikon aikana myös Komission verkkosivuilta.  

Mira-Maria Kontkanen