Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät Heikki Risikko Kuntabarometri 2022
19.5.2022
Heikki Risikko

Suomen vahvin yrittäjyysalue

Kymmenettä kertaa toteutettu Suomen Yrittäjien Kuntabarometri vahvisti sen jälleen: Yrittäjyyden arvo ymmärretään parhaiten Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alueella.

Kuntabarometrissa yrittäjät antavat kunnalleen arvosanat elinkeinopolitiikan eri osa-alueista.  Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toiminta-alueen kunnat saivat yrittäjiltään maan parhaat arvosanat. Ne jopa paranivat kahden vuoden takaisista numeroista.

Seinäjoki voitti jo neljättä kertaa perättäin isojen kuntien sarjan. Ilmajoki nousi omassa sarjassaan kolmanneksi ja Isokyrö omassaan kahdeksanneksi. Elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanoissa alueemme kärkikolmikon muodostivat Ilmajoki, Isokyrö ja Alavus.

Vaasassa keskiviikkona ja torstaina pidetyn Kunnallisjohdon seminaarin aikana minulta kysyttiin lukuisia kertoja, miksi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alue on barometrista toiseen niin ylivoimainen.

Mielestäni vastaus on aika yksinkertainen: Tämä on maan vahvin yrittäjyysalue. Yrittäjyyden arvo ymmärretään täällä kirkkaammin kuin muualla. Tiedetään, että kun yrityksillä menee hyvin, myös kunnalla menee hyvin. Tämän faktan päälle on hyvä rakentaa toimivaa yhteistyötä, joka hyödyttää molempia osapuolia.

Pidän tärkeänä myös sitä, että alueellamme lukuisat yrittäjät ovat järjestömme kehotuksen mukaisesti vaikuttamassa kotikuntansa ja -maakuntansa päätöksenteossa. Kun he ovat mukana niissä pöydissä, joissa päätökset tehdään, on heillä mahdollisuus tuoda yrittäjyyden merkitys reaaliajassa mukaan päätöksentekoon.

Tästä on edelleen parannettava!

Kiitän kaikkia barometrin vastaajia ja onnittelen pohjalaisia kuntapäättäjiä hyvistä arvosanoista.

Muistutan kuitenkin, ettei tähänkään saa tyytyä, vaan on pyrittävä edelleen parantamaan. Näiden hyvien lukujen taustalta löytyy valitettavasti monia yksittäisiä yrityksiä ja yrittäjiä, joiden kohdalla kunnan yrittäjäystävällisyys ei ole tullut todeksi käytännön arjessa.

Tekemistä riittää siis edelleen!

Heikki Risikko