Jyrki Hakkarainen on Suomen Yrittäjien toinen varapuheenjohtaja.
Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
19.10.2022
Jyrki Hakkarainen, Suomi tarvitsee kipeästi lisää kasvua – paikallinen sopiminen ja sosiaaliturvan uudistus tehtävä ensi vaalikaudella

Suomi tarvitsee kipeästi lisää kasvua – paikallinen sopiminen ja sosiaaliturvan uudistus tehtävä ensi vaalikaudella

Yritysten kilpailukyvyn säilyttäminen ja kansantalous edellyttävät nopeita rakenneuudistuksia ja toimia. Suomi kasvaa ja hyvinvointi lisääntyy vain, kun yrittäjät ja yritykset harjoittavat liiketoimintaa ja työllistävät ihmisiä.

Suomi tarvitsee nykyistä enemmän paikallista sopimista sekä rohkeutta tarkastella työttömyys- ja sosiaaliturvaamme uudelleen. Jotta työn vastaanottaminen on aina kannattavaa, ansiosidonnaista työttömyysturvaa tulee porrastaa työttömyyden keston perusteella ja tuen enimmäisaikaa tulee lyhentää.

Pienissä yrityksissä työilmapiiri on tutkimusten mukaan hyvä ja asioita voidaan sopia reilusti työntekijöiden ja työnantajien kesken. Jotta työllistämisen kynnys madaltuu, Suomessa on luovuttava savupiipputeollisuuden aikana rakennetuista vanhoista työmarkkinarakenteista. 

Sopimisen tulee olla yhdenvertaisesti mahdollista kaikenkokoisissa yrityksissä ja kaikilla työpaikoilla riippumatta siitä, ovatko yritys ja työntekijät järjestäytyneitä liittoon. Kaikki nykylaissa olevat järjestäytymättömiä, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia yrityksiä koskevat sopimisen kiellot tulee ensi vaalikaudella poistaa.

Yrittäjien eläke- ja sosiaaliturva kaipaa ensi vaalikaudella myös kokonaisvaltaisempaa uudistusta, ja sen valmistelussa on kuunneltava yrittäjäjärjestöä ja yrittäjiä. Järjestelmää on kehitettävä niin, että se on joustavampi ja luottamus siihen saadaan palautettua.

Suomen Yrittäjät on esittänyt pakollisen YEL-vakuuttamisen alarajan nostamista nykyiseltä tasolta vähintään yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle (13 573 euroa vuonna 2022).  Lisäksi on esitetty, että YEL-maksujen osittaisen rahastoinnin mahdollisuus pitää perusteellisesti selvittää.

Eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä oleva lakimuutos vaatii vielä tarkennuksia, erityisesti työtulon määrittämistä koskeviin perustelujen osalta.

Olen vilpittömästi sitä mieltä, että me yrittäjät pelastamme tämän maan. Uskon vilpittömästi, että vain meiltä löytyy tarvittavat innovaatiot, rohkeus ja uskallus vaatia muutosta. Tässä muutoksessa ja vaikuttamistyössä haluan olla jatkossakin mukana.

Kirjoittaja, lakimies ja yrittäjä Jyrki Hakkarainen on Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja ehdolla jatkokaudelle Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajaksi. Lue lisää Jyrkistä ja Jyrkin ajatuksista täältä >>

Jyrki Hakkarainen