Kymen Yrittäjien blogi
25.5.2022
Hannu Lehtinen

Taas yhdessä

Yli kaksi vuotta eristäytymistä, yli kaksi vuotta toisten kohtaamisen varomista. Yli kaksi vuotta kontakteja teamsissa, missä teknisesti vain sanoilla on merkitystä eli yli 90 prosenttia ilmaisusta ei ole ollut käytössä.

Oma työni on haastatella ihmisiä ja toteuttaa ohjelmapalveluja sekä tapahtumia. Olen kaiken aikaa haastatellut, mutta silloin on kohdannut pääosin yhden ihmisen kerrallaan. Maskin takana olevan tai puhelinhaastatteluna, pelkkänä äänenä.

Toteutin viime viikolla ohjelmapalveluja kollegan kanssa pitkästä aikaa. Olimme merellä kolmenkymmenen asiakkaan kanssa. Puhuimme ihmisen käyttäytymisestä ja vuorovaikutuksesta. Puhuimme ja teimme ryhmätehtäviä, missä pidettiin hauskaa ja naurettiin omalle käyttäytymiselle. Mietimme, miten erilaisissa tilanteissa käyttäydymme työpaikalla. Hyvin samalla tavalla, mutta siellä ei naureta, vaan hermostutaan.

Tapahtumia on tulossa, olen yhtäkin tekemässä Kymenlaaksoon. Jännityksellä odotamme saammeko väen liikkeelle. Vetonauloja on viritelty. Tuotannossa mietitään, miten ihmiset kulkevat tapahtumapaikalla, miten he kohtaavat tai miten ottavat tilaa? Miten meidän käyttäytyminen on muuttunut koronan aikana vai onko?

Tänäkin vuonna on jotkut tapahtumien järjestäjät joutuneet perumaan tapahtumansa, koska liput eivät ole menneetkään kaupaksi. Toisaalta isoja tapahtumia järjestetään, isompia kuin ennen. Kieliikö se siitä, että jos on väljää, tullaan? Vai kieliikö se siitä, jos lipun saa ostaa lähempänä tapahtumaa, se ostetaan.

Tapahtuma on ihmisten kohtaamistilanne, jossa saa elämyksiä. Tai ainakin yhden. Tapahtumissa voi kokea parhaan esityksen lavalta tai löytää elämänsä ihmisen tai maistaa herkkua, jota ei koskaan ollut kokenut. Kaikista niistä syntyy tapahtuma.

Tapahtuma syntyy myös siitä, että olemme taas yhdessä. Näemme toisiamme läheltä ja kaukaa. Näemme, miten toiset reagoivat bändeihin tai taiteeseen tai poikkeustilanteisiin.

Onko korona muuttanut mielessämme osallistumista yhdessä? Toiset pelkäävät vieläkin, toiset ovat kyllästyneitä pelkäämään. Korona on lieventynyt, tartunnat kenties herkistyneet, yhdessäoleminen on muuttunut. Yhdessäolemiselle on tullut erilainen merkitys, sitä seuraa paljon tarkemmin. Syy mennä tapahtumaan, sillä täytyy olla merkitys mielessä. Mielelläänhän ihminen menee tapahtumiin.

Taas yhdessä on saanut uudenlaisia muotoja olla. Yhdessäoleminen ja verkostoituminen saa uusia muotoja, hyvä niin. Elämän tarkoituksenmukaisuus heijastuu yhdessäolemiseen. Ei sillä lailla otsa rypyssä, mutta elämää rikastuttavana. Jokainen kohtaaminen on tapahtuma.

Hannu Lehtinen