Yrittäjän kumppanina
18.6.2021
Anssi Kujala

Tähdet kohdalleen: onnistunut yrityskauppa tarvitsee monta tekijää

18.6.2021 | 11:13

Olemme Suomen Yrittäjissä vuosikausia vaatineet, että omistajanvaihdosten edistämiseen pitää panostaa yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

Onnistuneiden omistajanvaihdoksien edistäminen pitäisi olla valtion ja kuntien tärkeä elinkeinopolitiikan osa-alue, jotta yrityksiä ja työpaikkoja säilytetään.

Tämä korostuu lähivuosina. Luvut ovat pistämättömiä: meillä on yli 75 000 yrittäjää, joilla omistajanvaihdos on edessä lähimmän 10 vuoden aikana.

Omistajanvaihdosten edistäminen etenee

Juuri nyt teemassa tapahtuu paljon. Näyttää siltä, että viimeinkin omistajanvaihdosten merkitys ja osana elinkeinopolitiikan tärkeitä teemoja on oivallettu laajasti.

Esimerkiksi kansanedustaja Juha Sipilän johtaman Kotimaisen omistamisen työryhmän raportti Visio 2030 Kohti vastuullista ja osaavaa omistajayhteiskuntaa on erinomainen. Ohjelma sisältää monia ehdotuksia, jotka toteutuessaan edistävät omistajanvaihdoksia.

Toinen hyvä esimerkki on hallituksen puoliväliriihen linjaukset tuosta ohjelmasta:

  • Finnveran yrittäjälainan enimmäismäärän korottaminen
  • kansallisen ja maakuntatason omistajanvaihdoksia edistävän palvelutarjonnan kehittäminen ja toiminnan jatkuvan rahoituksen turvaaminen
  • selvityksen käynnistäminen kanssasijoitusrahaston perustamisesta ja pk-rahoitussetelin käyttämisestä yritysten pääoma- ja rahoitusrakenteen sekä omistajanvaihdosten suunnittelun helpottamiseksi.
  • Lisäksi esitetään henkilöstörahastolain muuttamista niin, että sitä voidaan käyttää myös pienempien yritysten omistajanvaihdosten toteuttamisessa.

Myös Marinin hallituksen yrittäjyysstrategia tunnistaa omistajanvaihdosten mahdollisuudet. Maaseutupoliittisessa kokonaisohjelmassa käsitellään teemaa poikkeuksellisen paljon.

Ohjelmat, ehdotukset ja hallituksen puoliväliriihen linjaukset eivät vielä ole toteutuneita toimenpiteitä. Hallituksen ja eduskunnan on tehtävä päätökset.

Suomen Yrittäjät on vaikuttanut kaikkiin näihin linjauksin. Vielä on tekemistä tammikuussa julkistamamme ohjelman 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten edistämiseksi toteuttamiseksi.

Kannattaa miettiä, minkälainen oma kunta olisi ilman yrityksiä 

Kun kuntien rooli nyt väistämättä muuttuu, pitää myös kuntatasolla tunnistaa tämä teema. Alkavalla kuntavaalikaudella päättäjien on pohdittava jokaisessa kunnassa millainen kuntani olisi ilman yrityksiä.

Finnvera ja pankit kertovat, että juuri nyt omistajanvaihdoksia, yrityskauppoja, yritysjärjestelyjä tehdään juuri nyt enemmän kuin koskaan. Hyvä tilanne juuri nyt ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omistajanvaihdosteema olisi käsitelty ja hoidettu.

Nyt tarvitaan yhä enemmän herättelytoimia yrittäjille ja yrittäjyysuran aloittaville tietoa yrityskaupasta reittinä yrittäjyyteen. Tarvitaan myös palvelujen kehittämistä, yhteistyötä toimijoiden välillä, alueellisesti yhtenäistä toimintaa.

Mieti, mikä on yrityksesi arvo ja sen myyntikunto

Omistajanvaihdosten parissa työskenteleviä kannustan toimimaan. Onnistuneet omistajanvaihdokset tarvitsevat mahdollistajansa ja tekijänsä.

Mutta mikä tärkeintä: jokaisen yrittäjän kannattaa aina pohtia sitä mitä yritykselle tapahtuu, kun itse luopuu yritystoiminnasta ja miten hoitaa omalle elämäntyölleen sen ansaitseman jatkon. Mikä on yrityksen arvo ja sen myyntikunto?

Silloin löytyy myös ostaja. 


Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Muita kiinnostavia aiheita

Anssi Kujala