Yrittäjän puolella
13.12.2020
Taru Jussila

Tämä kirjoitus ei liity salaliittoteorioihin

13.12.2020 | 20:24

Sodanjälkeisen Suomen pahin kriisi. Maailmanlaajuinen uusi alku. The Great Reset. Isoja sanoja ja vertauskuvia.

– Sanoitko juuri jälleenrakennus? varmistaa yksi Teams-videokokouksen osallistujista.

– Sanoin jälleenrakennus, vastaan ja saan samalla itsekin kylmät väreet.

Maailman talousfoorumi (WEF) puhuu suuresta restartista (The Great Reset), joka on globaali. Financial Times kertoo globaalin valtionvelan olevan korkeimmalla tasolla koskaan rauhan aikana. Ympäri maailmaa tehdään massiivisia raha- ja finanssipoliittisia elvytystoimenpiteitä.

Joulukuun ensimmäisellä viikolla yli 230 vuotta vanha Debenhams-tavarataloketju ilmoitti sulkevansa ovensa joulusesongin jälkeen. Myös toinen Britannian kaupanalan jättiläinen Arcadia Group ajautui yrityssaneeraukseen joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Suomessa 65 prosenttia yrittäjistä sanoo, että pandemia on aiheuttanut yritykselle ongelmia. Myynti on vähentynyt 55 prosentilla. Maksuvaikeuksiin on joutunut 14 prosenttia, tuotantoketjussa on ollut häiriöitä 12 prosentilla, lopettamista pohtii yhdeksän prosenttia ja neljä prosenttia kokee konkurssiuhkaa.

Korostan vielä tässäkin vaiheessa, että tämä blogi ei liity salaliittoteorioihin. Puhun restartista ja mainitsen WEFin, mutta en tässä todellakaan ota kantaa QAnon-teorioihin tai Klaus Schwabiin (WEFin hallituksen puheenjohtaja). Salaliittoteorioita on ollut aina ja tullee olemaankin. Epävarmat ajat ruokkivat niitä, koska ne tyypillisesti hyödyntävät ihmisten pelkoja ja huolia. Vaihtoehtoinen tieto houkuttelee, kun ilmassa on epävarmuutta ja tiedon määrä on rajallinen. Toki historia tuntee myös sen, että osa salaliittoteorioina pidetyistä asioista on paljastunut todeksi. Siitä huolimatta tämä kirjoitus ei liity salaliittoterioihin. Puhun restartista, mutta en salaliittoteoriat mielessäni.

Ilman salaliittojakin on selvää, että korona on muuttanut maailmaa kertaheitolla ja nopeasti. Korona muuttaa maailmaamme myös pitkällä aikavälillä niin talouden kuin sosiaalisten asioiden näkökulmasta. Isot muutostilanteet luovat aina uusia mahdollisuuksia, mutta usein myös lisäävät eriarvoistumista – ja se on huolestuttavaa. Esimerkiksi amerikkalaisten miljardöörien yhteenlaskettu varallisuus oli marraskuun loppuun mennessä kasvanut biljoonalla dollarilla sitten maaliskuun, yli 34 prosenttia. Suomessakaan jokainen yrittäjä ei ole koronakärsinyt: Noin joka kymmenes on saanut lisää myyntiä. Kaupan alalla on toimijoita, joille kriisi on tuonut kasvua. Heitä on viidennes kaupan toimijoista.

Harvat rikastuvat, mahdollisimman moni toivottavasti selviää jotenkin ja osa kaatuu. Debenhams ja Arcadia eivät tule jäämään yksin kaatujien joukkoon. Suomessakin tulemme näkemään konkursseja. Olen huolissani näistä yrittäjistä jo nyt.

Huolissani olen myös suomalaisista nuorista, sillä koronan tuoma työttömyys näyttää iskevän nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Kesäkuussa 2020 nuoria eli 15–24-vuotiaita oli työllisinä 31 000 vähemmän kuin viime vuonna. Myös 25–34-vuotiaita työllisiä oli 24 000 vähemmän.

Restartti on näyttänyt, ettei meitä helposti laita polvilleen toinen valtio tai kansa, vaan koko maapallon yhteinen luonto. Se ei katso valtioiden rajoja tai kansantalouksia saati bisnesmalleja. Maailma muuttuu ja nämä muutokset vaikuttavat myös yritysten menestyksen edellytyksiin nyt ja tulevaisuudessa.

Suuri restartti tulee tarjoamaan mahdollisuuksia – se tulee tarjoamaan mahdollisuuksia myös pienyrittäjille. Nyt palkitaan ketterät ja moneen taipuvat yrittäjät, koska mikään yritys ei pysty muuttamaan toimintansa suuntaa helpommin kuin pienyrittäjä.

Toki ensin pitää selvitä koronan yli: vakauttaa toimintaa, varmistaa jatkuvuutta ja hallita kriisiä – sen verran kuin se hallittavissa on.

Sitten on katsottava, missä asennossa maailma makaa, miten toimintaympäristömme muuttuu pysyvästi ja muotoiltava oman yrityksen strategia uusiksi. Harva tulee pärjäämään vanhalla, ja moni on jo muuttanut strategiaansa sitten pandemian alun.

Kukaan ei tiedä, mitä tuleman pitää. Varmaa on kuitenkin se, että nyt kannattaa pitää silmänsä auki uusien mahdollisuuksien kannalta, sillä jälleenrakennus tulee tarjoamaan myös niitä. Jälleenrakennus on mahdollisuus – varsinkin pienille, jotka pystyvät olemaan ketteriä. Iso laiva kääntyy yleensä hitaammin.

Taru Jussila

viestintäjohtaja
Suomen Yrittäjät

Taru Jussila