jussi-pekka kurikka
9.2.2023
Jussi-Pekka Kurikka

Toisin tekeminen kannattaa

Yrityksiä ovat viime vuosina koetelleet lukuisat vaikeudet. Koronasta ja Ukrainan sodasta johtuvat ongelmat muun muassa materiaalien saatavuudessa ja hintojen nousussa koettelevat yritysten kannattavuutta. Inflaatio ja työmarkkinaneuvottelujen mukanaan tuomat palkankorotukset lisäävät kustannuksia.

Kohonneita kustannuksia on kuitenkin joskus vaikea siirtää sellaisenaan suoraan omien tuotteiden hintoihin. Vain hyvin harva yrittäjä kertoo siirtävänsä nousseet kustannukset sellaisenaan omien tuotteidensa hintaan.

Seuraukset ovat yrityksen näkökulmasta selvät. Pankkitilille kilahtelee aiempaa vähemmän rahaa. Ja silläkin rahalla on aiempaa vähemmän ostovoimaa.

Yrittäjät ovat kuitenkin perinteisesti olleet luovia. Erilaiset muutokset luovat myös uusia mahdollisuuksia.

Henry Fordin käyttöönottamista liukuhihnoista lähtien kaikilla menestystarinoilla on yksi yhteinen piirre: työn tuottavuuden lisääminen. Enemmän vähemmällä. Nähdäkseni kaikkien yritysten pitäisi etsiä jatkuvasti keinoja tuottavuuden lisäämiseen, vain siten pärjää alati kiristyvässä kilpailussa globaalissa maailmassa.

Erityisesti juuri nyt, kustannusten noustessa, tarvitaan askeleita työn tuottavuuden parantamiseksi. Varsinkin meillä Etelä-Pohjanmaalla. Työn tuottavuus on meillä yksi maan matalimmista.

Miten työn tuottavuutta voi sitten lisätä?

Omaa tekemistä ja toimintaa täytyy muuttaa. Tuottavuuden lisääminen lähtee siitä, että ei tehdä kaikkea täysin samalla tavalla kuin on ennen tehty tai samalla tavalla kuin naapuri tekee. On aika tehdä vähän paremmin.

Yksi paljon esillä ollut tapa lisätä tuottavuutta on käyttää uusia tietoteknisiä välineitä. Kannattaa kokeilla esimerkiksi sähköisen ajanvarauksen käyttöönottoa. Täyttyisikö esimerkiksi parturikampaamon tilauskalenteri paremmin, jos aika olisi varattavissa verkosta koska tahansa. Jos et ole kokeillut niin kannattaa kokeilla.

Pinnalla olevia uusia tekniikoita kannattaa myös testata. Olisiko tämäkin teksti syntynyt nopeammin ja sisällöllisesti parempana jos sen olisi tehnyt tekoäly? Ehkä. Tosin silloin en voisi allekirjoittaa sitä omanani. Mutta edistyksen nimissä täytyy varmaan tätäkin kokeilla vielä jossain vaiheessa.

Uudella tavalla tekeminen vaatii rohkeutta. Se vaatii kokeiluja. Se vaatii tulosten seuraamista ja opiksi ottamista. Heti alussa on tiedostettava, että kaikki kokeilut eivät ole onnistuneita. Joskus pitää palata takaisin vanhaan malliin.

Suurimmalle osalle yrityksistä osaavan työvoiman saatavuuden haasteet ovat merkittävä este kasvulle. Eduskuntavaalien alla on syytä painottaa myös tuleville päättäjille koulutuksen merkitystä työn tuottavuuden tekijänä. Osansa tuottavuuden lisäämiseen antavat korkeasti koulutetut työntekijät, jotka voivat tuoda yrityksiin uusia tapoja ja menetelmiä tehdä töitä.

Etelä-Pohjanmaalla on nykyisellään maan vähiten korkeakoulutettujen aloituspaikkoja suhteessa koulutettavan ikäryhmän kokoon. Tällä tavoin ei tuottavuus parane. Aloituspaikkojen määrää on meillä lisättävä, jotta tulevaisuudessa paikallisille yrityksille riittää koulutettuja tekijöitä. Ammattioppilaitosten opetukseen on niin ikään panostettava, jotta työvoimaa riittää.

Myös Henry Fordin aikana uudella mantereella oli huutava pula autoalan työntekijöistä. Liukuhihnatyö autotehtaassa ei vähentänyt työvoiman tarvetta. Kuitenkin nimenomaan työn tuottavuuden lisääminen vaikutti siten, että Ford pystyi maksamaan reilusti korkeampia palkkoja kilpailijoihinsa verrattuna ja tekemään siitä huolimatta erinomaista tulosta. Työn tuottavuuden lisääntymisen takia Fordin ei tarvinnut kärvistellä työvoimapulassa.

Tuottavuuden lisääminen edellyttää koulutuksen lisäksi panostamista yritysten tuotekehitykseen. Mitä korkeammin jalostettuja tuotteita yrityksissä tehdään, sitä parempaan työn tuottavuuteen yrityksissä päästään. Tämä on myös viesti, jonka yrittäjäjärjestö haluaa välittää tulevaisuuden päättäjille. Yrittäjät nostavat rimaa menestyäkseen, joten eiköhän me voida niin tehdä myös kansakuntana.

Oman kokemukseni mukaan ideat vaativat syntyäkseen tietoa ja ajatustenvaihtoa useiden ihmisten kanssa. Uudet ajatukset ja kehitys eivät synny tyhjästä. Siksi on hyvä käyttää aikaa verkostoitumiseen toisten yrittäjien kanssa ja vertailla kokemuksia. Kohtaamisista eri alojen tekijöiden kanssa syntyy helposti uusia ajatuksia.

Jos et ole vielä lähtenyt mukaan yrittäjäjärjestön tapahtumiin, niin nyt on korkea aika. Hyvän seuran ja kokemusten lisäksi voit löytää uuden tavan lisätä työn tuottavuutta. Käyhän siis vilkaisemassa tapahtumakalenteria ja ilmoittaudu mukaan tilaisuuksiin. Ehkäpä saat uuden ajatuksen, joka tekee sinusta Henry Fordin kaltaisen toimintatapojen uudistajan.

Jussi-Pekka Kurikka