Ulvilan Yrittäjien blogi
15.11.2023
Anna Broholm

Tuhoisasta kehästä onnellisimmille vesille

Julkaistu Ulvilan Seudussa lokakuussa 2023


Olen sellaisessa vaiheessa elämääni, että päiväni jokainen tunti tulee täytetyksi ja ylivuotoa tekemättömistä asioista vyöryy aina myös seuraavalle päivälle. Aika menee töihin, harrastuksiin, lapsen asioihin ja leikkeihin, kaikenlaisiin velvollisuuksiin, arkiaskareisiin – no, elämiseen. Kurjaa tässä kehässä on se, että siihen hukkaa niin helposti itsensä. Päivät alkavat toistaa itseään ja aina jotakin askaretta tehdessä miettii jo seuraavaa. Siitä seuraa ikävä lumipalloefekti ja joka päivältä jää tekemättä jotakin ”mikä piti tehdä tai hoitaa”. Sitten seuraavana aamuna paikkaillaan niitä edellisen päivän ylivuotoja, jolloin ollaan taas myöhässä ja niin edespäin. Tekemättömistäkin asioista pahempaa on se tunne, kun menee illalla sänkyyn ja pohtii epäonnistuneensa koska ei saavuttanut kaikkia – todennäköisesti joka päivä täysin epärealistisia omia odotuksiaan. 

Tämän jälkeen jälleen alkaa lumipallo pyöriä; ”Olen epäonnistunut tekemään kaikki minulle osoitetut asiat” (jotka olen itse jälleen epärealistisesti suunnitellut), joten alan väsymään herkemmin, olen huonolla tuulella, tiuskin ja äksyilen, olen henkisesti muualla  ynnä muita negatiivisia seuraamuksia. Tämän vaiheen jälkeen alan jättämään niitä minulle tärkeiden asioiden tekemistä väliin ajanpuutteen ja huonon mielen paikkaamiseksi; omia harrastuksia, omaa aikaa, liikuntaa ja juuri silloin se sohva alkaa kutsua herkemmin – ”enhän kuitenkaan tänään onnistunut niin miksi edes yrittää”. Katsotaan huomenna. Tai vaikka ensi viikolla. Ja joka päivä väsymys vain kasvaa.

Hölmömpikin sen tietää, että tieni on ollut aika huono ja on aika kääntää suuntaa. Olenkin viimeisen vuoden koittanut erityisesti panostaa tähän elämässäni: Elämän SELKIYTTÄMISEEN.

Mitä se sitten tarkoittaa? Istuin alas ja mietin todella tarkkaan mikä elämässäni on KAIKKEIN tärkeintä. Mitä ilman en voi tai halua elää? Siitä saa näppärästi sen kruunun listan kärkipäähän. Sen jälkeen luettelin kaikki muut asiat mihin päiväni tällä hetkellä kuluvat ja mitkä huomioni vievät ja sijoitin ne omille paikoilleen listassa. Yllätyin kuinka helppoa se oli ja varsinkin kuinka suuri vaikutus listan konkreettisella näkemisellä oli omaan ajatusvirtaani. Sen jälkeen oli huomattavasti helpompaa keskittää ajatuksensa niihin tärkeimpiin ja minulle ehdottomasti rakkaimpiin asioihin päivän aikana. Hullunkurisinta oli se, että aiemmin päiväni menivät tehden kaikkea itselle ei niin tärkeää tai rakasta. Nyt asia on onneksi toisin.

Samaa selkiyttämisen tekniikkaa voi halutessaan kokeilla myös liike-elämässä, talouden- tai kodinhoidossa ja vaikka sosiaalisissa suhteissa. Sen, että keskittyy tärkeimpiin ja olennaisimpiin asioihin. Jokainen askel on lähemmäs sinua itseäsi ja auttaa keskittymään itselle tärkeisiin asioihin. Ilman ulkopuolista hälyä tai mitään ylimääräistä säätöä. Kannustan jokaista tekemään oman listansa, jos yksikään aiemmista esimerkeistä kolahti kohdallasi. Koska joka ikinen ansaitsee mennä illalla nukkumaan tyytyväisenä ja tietäen että kulutti päivänsä tekemällä juuri niitä asioita, mitä oikeasti halusikin. 

Anna Broholm
Ulvilan Yrittäjien hallituksen jäsen

Anna Broholm