Kuva: Terotemedia / Tero Takalo-Eskola
Yrittäjän puolella
21.12.2021
Petri Salminen

Tulevaisuus nykyisyyden takana

Maailman maat asettavat rajoituksia ihmisten kohtaamisille yltyvien koronatartuntojen aiheuttaman sairaalakuormituksen ehkäisemiseksi. Myös Suomessa kaavaillaan rajoitusten tiukentamista. Tuntuvatko nämä lauseet tutuilta? Tuntuuko, että olet kuullut nämä sanat joskus aiemminkin viimeisten parin vuoden aikana? 

Käytännössä noilla samoilla lauseilla on alkanut moni koronaa ja maailman tilannetta kuvaava teksti viimeisten lähes kahden vuoden aikana. Näin oli myös noin vuosi sitten vuodenvaihteen tietämillä, kun brittivariantti alkoi levitä maailmalla. Koronavirus muuntuu ja yhteiskunta yrittää pysyä varianttien perässä. Päällä oleva pandemia siis näyttäisi monelta osin muistuttavan – niin, pandemiaa. 

Vaikka nykyisyys koronan keskellä tuntuu monelta osin muistuttavan Päiväni murmelina -elokuvan juonta, jossa jokaisena päivänä tapahtumat toistavat itseään, on kuitenkin hyvä muistaa paljon myös muutosta tapahtuneen. Esimerkiksi rokotteet koronavirusta vastaan olivat vuosi sitten vasta tulossa ihmisten saataville. Vaikka siis isossa kuvassa tapahtumat tuntuvat toistavan toisiaan, on koronaa vastaan opittu askel kerrallaan myös taistelemaan. Myös me ihmiset olemme oppineet elämään yhä luontevammin tätä luonnottomalta tuntuvaa aikaa. 

Yritykset jälleen uusien epävarmuuksien keskellä 

Vaikka viruksen kanssa eläminen onkin alkanut löytää uomiaan, niin yrittäjien todellisuudessa viimeisten kahden vuoden poikkeuksellisuus näkyy vahvasti. Rajoituksista kärsineille yrityksille rakennetuista helpotuksista ja kipeästi tarvituista – vaikkakin meille yrittäjille ajatuksellisesti vieraista – koronakorvauksista huolimatta moni yrittäjä maksaa koronalaskua vielä pitkään pandemia-ajan päätyttyäkin.  

Vuosi 2021 toi mukanaan myös uusia haasteita yrityksille. Valmistavan teollisuuden aloilla moni yritys on joutunut toteamaan kallistuneiden logistiikka-, energia- ja raaka-ainekustannusten aiheuttaneen tilanteen, jossa yrityksen kannattavuuden ylläpitäminen on muodostumassa ongelmaksi. Eikä tulevaisuuden arvioitua kustannuskehitystä suinkaan helpota julkisen talouden velkaantuminen, yrityksille kaavaillun sääntelyn lisääntyminen tai ay-liikkeen haikailut merkittävistä yleiskorotuksista tuleville vuosille. Tämä kaikki on erityisen huolestuttavaa kehitystä pitkien etäisyyksien ja jo ennestään korkeiden kustannusten maassa. 

Sitkeää sakkia 

Paljon on siis jälleen vuodenvaihteeseen meille yrittäjille ladattu pohdiskeltavaa. Eikä edelleenkään kukaan pysty varmuudella sanomaan, millaista todellisuutta vuosi 2022 tulee meille tarjoilemaan. Jotenkin kuitenkin päähäni ovat jääneet kaikumaan pankkiiriystäväni sanat muutaman viikon takaa, kun keskustelimme yritysten ja yrittäjien tämän hetken tilanteesta. Hän totesi ihmettelevänsä, että mistä ihmeestä me yrittäjät löydämme uskon tulevaisuuteen ja voiman jatkaa yritystoimintaa tilanteessa, jossa tulevaisuus on täydellisen epävarmuuden peitossa. Niinpä, sanovat sitä yrittäjäluonteeksi. 

Loppujen lopuksi, onpa päällä millaista epävarmuutta tahansa, niin on ollut upeaa nähdä meidän yrittäjien välistä yhteisöllisyyttä. Ylpeänä olen myös saanut seurata Suomen Yrittäjien, alue- ja toimialajärjestöjemme sekä paikallisyhdistystemme henkilöstön ja luottamushenkilöyrittäjien uskomatonta sitoutumista työhön suomalaisen yrittäjyyden ja yrittäjien puolesta. 

Haluan näin joulun alla sydämestäni kiittää jokaista Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää, sillä ilman teitä tästä maasta puuttuisi yrittäjien todellisuutta ja arkea aidosti ymmärtävä vaikuttaja ja yrittäjyyden puolustaja. Kiitos siis jäsenyydestäsi ja mitä parhainta joulunaikaa! 

Petri Salminen 
puheenjohtaja 
Suomen Yrittäjät

Muita kiinnostavia aiheita

Petri Salminen