Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
21.1.2022
Tapio Haapanen

Tuotanko itse vai ostanko?

Kauan odotetut ja jännitetyt aluevaalit käydään tulevana sunnuntaina. Aluevaaleissa valitsemme jokainen itsellemme sen linjan, jolla lähipalvelut tuotetaan. Meille Yrittäjille erityisesti on tärkeää varmistaa, että jokainen hyvinvointialueen asukas saa itse vaikuttaa terveydenhoitoonsa omilla valinnoilla. Julkisen terveydenhuollon palveluiden lisäksi palveluseteleiden käyttöönotto yksityisillä toimijoilla täydentäisi palvelutarjontaa niin alueellisesti kuin palvelutasojenkin puolesta tilannetta.

Tulevilla valtuustoilla on tärkeä tehtävä toimia ammattitaitoisina ostajina. Niin palveluiden laadun, saatavuuden kuin kustannustehokkuuden osalta. Tiedolla johtaminen on avainasemassa, kun mietitään hyvinvointialueiden palveluiden tuottajia. Hankintamekanismit pitää luoda lähes tyhjästä.

”Tuotanko itse vai ostanko” – pitää perustua faktoihin eikä pelkkiin tunteisiin. Tilanteessa ei ole joko-tai vaihtoehtoja, vaan pitää pystyä tekemään päätökset sopivalla sekoituksella julkisia palveluita ja yksityisiä palveluntuottajia. Valtuustoilla onkin tuhannen taalan paikka osoittaa tehokkuutensa kaikilla osa-alueilla, ei pelkästään euroilla. Hankintojen toteuttaminen isompina kokonaisuuksina olisi varmasti helpompi tapa valtuustolle, mutta palveleeko se oikeasti palveluiden käyttäjiä ja yrityksiä? On hyvä muistaa, että hankinnat voi ja pitää jakaa pienempiin kokonaisuuksiin, jolloin mahdollistamme laadukkaan tuotannon saavuttamisen kaikkien kokoluokkien palveluntarjoajilta.

Yrittäjyys on potentiaalin osoittamista. Anna äänelläsi siihen mahdollisuus.

Muita kiinnostavia aiheita

Tapio Haapanen