Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
21.2.2024
Jutta Wirén, Varsinais-Suomessa kuntien ja yrittäjien yhteistyö vertaansa vailla  

Varsinais-Suomessa kuntien ja yrittäjien yhteistyö vertaansa vailla  

Varsinais-Suomi on valtakunnallisessa vertailussa Suomen kolmanneksi yrittäjäystävällisin maakunta. Siksi uskallan väittää, että Varsinais-Suomessa kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, kuntien ja yrittäjien välinen yhteistyö sekä elinkeinopolitiikan asema ovat valtakunnan keskitasoa paremmalla tolalla. Yrittäjyys on kunnan tärkein voimavara ja on hienoa, miten laajasti maakunnassamme yrittäjien merkitys kunnan elinvoiman kannalta tunnistetaan ja tunnustetaan. Lähes poikkeuksetta Varsinais-Suomessa tehdään valtavan hyvää yhteistyötä kuntien ja yrittäjien välillä. 

Toimintavuotemme yksi painopiste keskittyy kuntayhteistyöhön ja vuosi on toden totta lähtenyt vauhdilla käyntiin! Aivan viime päivinä ja viikkoina olemme saaneet hyviä uutisia ja konkreettisia askelia yrittäjien ja kuntien yhteistyön syventämiseksi: Loimaalla hyväksyttiin yrittäjäyhdistyksien ja kaupungin yhteinen elinvoimalupaus, Taivassalossa järjestettiin yli 50 henkeä koonnut elinvoimailta ja sen yhteydessä allekirjoitettiin elinvoimalupaus, Kaarinan kaupunki hyväksyi uuden elinkeino-ohjelman ja liitti vielä yrittäjien elinvoimalupauksen osaksi sitä, Naantalissa valmistellaan yrittäjien kutsumana Valtuusto koolle-tapahtumaa, Salossa tarkasteltiin laajalla porukalla Maakuntaennustetta ja Kuntabarometria, Somerolla hyväksyttiin uusi elinvoimaohjelma ja allekirjoitettiin elinvoimalupaus ja Maskussa käynnistetään elinvoimaohjelman valmistelua. Turun kaupunki on lisännyt yhteistyötä kaupungin ja yrittäjien etujärjestöjen kesken, Rusko teki päätöksen ostolaskudatan avaamisesta ja Lieto kutsui itäiset kunnat ja yrittäjäyhdistykset ratkomaan osaajapulaa, Auranmaalla järjestetään kuntien toimesta keväällä yrittäjäristeily… muutaman erinomaisen esimerkin mainitakseni.  

Tässä vaiheessa on siis oivallinen hetki kiittää kuntia tärkeästä työstä. Kiitos, että yrittäjyyden merkitys kunnan elinvoimalle tunnistetaan alueemme kunnissa. Keskusteluja ja yhteistyötä kuntien ja yrittäjäjärjestön välillä on viime vuosina aktiivisesti tiivistetty. Kunnissa on kuunneltu yrittäjiä, käyty vuoropuhelua ja tehty konkreettisia toimenpiteitä yrittäjien toimintaympäristön kehittämiseksi. Pitkäjänteinen työ alkaa näkyä yrittäjien arvioissa. 

Suomen Yrittäjien Kuntabarometrin kysely on parhaillaan käynnissä ja siinä yrittäjät arvioivat oman kuntansa yrittäjämyönteisyyttä. Varsinais-Suomen tavoitteena on olla Suomen yritysmyönteisin maakunta. Tavoitteemme on, että kuntamme ovat yrittäjäystävällisten kuntien kärkeä toukokuussa Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa julkaistavissa tuloksissa. Ennusmerkit näyttävät lupaavilta. Varsinais-Suomen vuoden 2024 Maakuntaennusteen tuoreet tulokset kertovat, että sekä yrittäjyysilmapiiri että kunnan ja yritysten välinen yhteistyö arvioidaan viimevuotista paremmaksi koko maakunnassa.  

Yhdessä ja yhteistyöllä voimme huolehtia siitä, että Varsinais-Suomen ja maakunnan kuntien veto- ja pitovoima vahvistuvat. Yhteisillä tavoitteilla ja aktiivisella seurannalla haluamme konkreettisesti parantaa yritysten toimintaedellytyksiä, mikä vahvistaa koko maakunnan elinvoimaisuutta. Maakuntaennusteen ja Kuntabarometrin tulokset antavat kunnille yrittäjiltä tärkeää palautetta toiminnastaan ja vastaavasti yrittäjäyhdistykset saavat tietoa siitä, mihin asioihin heidän pitää jäsentensä puolesta kunnassa vaikuttaa.  

Varsinais-Suomen Yrittäjät on maakunnan suurin, yli 7000 jäsenyrityksen ja 30 paikallisyhdistyksen elinkeinoelämän edunvalvontajärjestö. Järjestön ylivoimainen vahvuus on paikallinen ja alueellinen edustavuus. Maantieteellinen kattavuus, edustavuus eri toimialoilla sekä ennen kaikkea sadat järjestön luottamushenkilöt mahdollistavat verkoston, joka vaikuttaa kaikkien yrittäjien puolesta. 

Maakuntaennuste ja Kuntabarometri ovat erinomaisia työkaluja kunnissa niin keskustelulle, yhteistyölle kuin päätöksenteon valmisteluun ja jatkotoimista päättämiselle. Siksi on hienoa, että yhä useampi kunta myös markkinoi Kuntabarometriä ja kannustaa yrittäjiään vastaamaan. Yhteistyössä varmistamme Kuntabarometrin vaikuttavuuden, Varsinais-Suomen menestyksen ja vastaajamäärien kasvun!  
 
Kuntabarometrin vastausaika 1.4. asti: www.yrittajat.fi/kuntabarometri  

Jutta Wirén