Asiantuntija auttaa
25.3.2022
Marko Hanhisuanto

Venäjän hyökkäys muuttaa elinkeinoelämän suuntaa

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on kestänyt nyt yli kuukauden. Maakuntamme elinkeinoelämä on koonnut tilannekuvaa ja monet yksityiskohdat ovat vielä sumeana. Selvää on kuitenkin, että Etelä-Karjala rajayhteistyöhön panostaneena maakuntana kärsii muuta maata enemmän ja yrityksemme ovat muutoksen edessä. 

Krimin miehitys, venäläisten ostovoiman heikentyminen ja pandemia ovat jo valmistaneet yrityksiämme suuntaamaan muihin markkinoihin. Silti nykytilanne tulee osumaan erityisesti matkailuun ja kaupan palveluihin, joissa odotuksia venäläisten paluulle koronan helpottaessa oli jo rakennettu. Kotimaan matkailun hyvän vireen säilyminen ja eurooppalaisten matkailijoiden houkutteleminen toimivine lentoyhteyksineen on pääsuunta tulevina vuosina matkailuyrityksillemme. Tarvitsemme viestintää ja toimia, joilla vakuutamme Etelä-Karjalan näyttäytymisen turvallisena alueena matkailla ja investoida.

Meillä on osaamista toimimisesta Venäjän kanssa, käytännönläheinen ja realistinen suhtautuminen naapuriimme. Ukrainalaisia pakolaisia on jo tullut meille ja tulee luultavasti paljon lisää. Hyödynnetään kokemustamme rajat ylittävästä yhteistyöstä myös heidän auttamisessa ja asettumisessa maakuntaamme. Monet yrittäjät ja kansalaiset ovat järjestäneet kuljetuksia ja majoitusta oma-aloitteisesti, mutta myös kuntien aktiivisuutta tarvitaan. Sodan traumoihin auttaa parhaiten tilapäisen suojelun mahdollistama kiinnittyminen turvalliseen arkeen – asunto, koulunkäynti ja työskentelymahdollisuudet.

Marko Hanhisuanto