360 astetta
4.10.2023
Anu Kuivaniemi

Viritä itsesi Porin Yrittäjäpäiville 6.-7.10.2023

Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät kokoavat jälleen porukan kasaan hauskanpitoon, kohtaamisiin, seminaareihin, kaupantekoon, verkostoitumiseen ja uusien ideoiden äärelle yrittäjien omaan tapahtumaan! Olin ensimmäisillä yrittäjäpäivilläni Joensuussa vuonna 2017, jonka jälkeen tapahtuma on kuulunut kiinteänä osana kalenteriini.

Hauskimpia muistojani Yrittäjäpäiviltä on perjantai-iltojen teemabileet, ja etenkin niiden asut. Joensuussa teemana oli ”heimopukeutuminen”. En tuntenut entuudestaan ketään, menin tapahtumaan yksin, enkä voinut suunnitella kenenkään kanssa asua. En tiennyt yhtään olenko ainut, joka panostaa asuun, tai olenko ymmärtänyt teeman oikein.

Pukeuduin omaan versiooni Etelä-Pohjanmaan kansallisasusta, Jussi-puvusta, otin Plaston traktorin narun päähän ja painelin pokkana iltatapahtumaan. Sain helposti uusia tuttavuuksia, kun tarjoilin kanssajuhlijoille traktorin kärryn perästä kansallisjuomaamme kossua, sillä olen Koskenkorvalla kastettu.

Lahdessa vuonna 2019, kun saavuin After Ski bileisiin pulkkaa perässä vetäen, moni jo tuli iloisesti tervehtimään tunnistaen toissavuoden traktorityypin! Kanssani haluttiin ottaa valokuvia jopa naisten vessassa, ja pulkalla hurjasteltiin pitkin messuhallia. Tapahtuman lopuksi pulkka huutokaupattiin, ja se on viimeisimpien tietojen mukaan eräällä nuorimmalla VYP-kävijällä käytössä Turun suunnalla.

Iso osa porukasta pukeutuu perjantaina teeman mukaisesti, jos sellainen on. Se tuo erityisen fiiliksen iltaan! Se onkin vinkkini kaikille VYPiin saapuville. Tsekkaa tapahtuman teema, ja pukeudu rohkeasti sen mukaisesti. Jos olet epävarma, kysy järjestäjiltä tai edellisissä tapahtumissa kävijöiltä lisää tietoa teemasta ja asuista kyseisenä vuonna. Överit on tässä aina paremmat kuin vajarit! Tänä vuonna teemana on jazz.

Näillä saatesanoilla kokoan jälleen muutaman yrittäjätapahtumaveteraanin vinkin, jotka olen huomannut toimiviksi vuosien aikana. Olkoon niistä iloa teille muillekin, olit sitten ensikertalainen tai pitkän linjan konkari.

5+1 vinkkiä valtakunnallisille Yrittäjäpäiville osallistujalle

  1. WhatsApp -ryhmät ovat aktiivisena pitkin tapahtumaviikonloppua. Monella aluejärjestöllä ja joillain paikallisyhdistyksillä on omia ryhmiä VYPiin lähtijöille. Niissä tieto oman alueen porukan liikkeistä kulkee nopeasti, ja lisäksi monissa tiedotetaan ohjelmista ja aikatauluista aktiivisesti. Lisäksi viime vuosina on kehittynyt epävirallinen VYP WhatsApp-ryhmä, jossa jaetaan usein etko- ja jatkovinkkejä sekä muuta infoa ja fiiliksiä. Ennen tapahtumaa suunnitellaan asuja, yhteiskyytejä, jaetaan viime hetken vinkkejä ym. ja tapahtuman jälkeen vaihdetaan usein LinkedIn-profiileja ja fiiliksiä tapahtumasta. Tästä pääset liittymään epäviralliseen WhatsApp-ryhmään.
  1. Saavu jo hyvissä ajoin torstaina. Porukka alkaa valua paikalle, ja aina on jotkut etkot, joissa pääsee jo haistelemaan tunnelmaa ja rauhassa tutustumaan ihmisiin. Jaksat myös paremmin perjantaina, jos matkustaminen on hoidettu edellisenä päivänä, ja perjantaina pääset saapumaan majoituksesta suoraan tapahtumapaikalle. VYP WhatsApp-ryhmässä oli nähtävissä pieni FOMO, fear of missing out eli vaille jäämisen pelko, joka oli päässyt hiipimään jo osalle osallistujista, jotka olivat päättäneet saapua paikalle säntillisesti perjantai-aamuna.
  1. Ota tämä vinkki käyttöön ensi vuotta ajatellen. Osta seuraavan vuoden VYPin liput jo tämän vuoden tapahtumasta. Saat siten varmistettua paikkasi tapahtumaan, ja lippu on tyypillisesti edullisimmillaan silloin. Ensi vuonna tavataan kotikulmillani Seinäjoella, tervetuloa siis meille Etelä-Pohjanmaalle! Varaa myös majoitus heti, jos sitä on saatavilla, niin säästät pitkän pennin, ja saat sen siitä majoituspaikasta mistä haluat. Pieni vinkki paikalliselta majoitusyrittäjältä: kaikki eivät avaa kalentereitaan vuodeksi eteenpäin, joten jos mieleisessä paikassa näkyy saatavuutena nollaa, ole rohkeasti yhteydessä heihin! Paikkoja saattaa hyvinkin olla, mutta ei ehkä vielä julkisessa myynnissä.
  1. Yrittäjäpäiviin kuuluu tyypillisesti bussikuljetus majoituspaikoista tapahtumapaikalle ohjelma-aikatauluun hyvin sovitettuna. Seuraa tapahtuman infoja, niin tiedät milloin pitää olla iltapuku päällä hotellin aulassa, että ehdit hyvin gaalaan. Taksit kulkevat myös aktiivisesti, joten kysele rohkeasti auloissa pyöriviltä kanssayrittäjiltä, mihin suuntaan he ovat menossa, ja jakakaa kyytejä!
  1. Varaudu siihen, että saat paljon uusia kontakteja, mahdollisesti asiakkaita ja yhteistyökumppaneita sekä myös kavereita, jos olet itse aktiivinen. Mene rohkeasti uusien porukoiden luo juttelemaan, istu lounaalle ja kahville aina eri seuraan ja tanssita jatkoilla mielenkiintoisia tyyppejä. Jos tulet uutena tyyppinä paikalle, etkä esimerkiksi tiedä minne pöytään tekisit plaseeraustoiveen, voit valita aluejärjestösi tai vaikka Nuorten Yrittäjien ikärajattoman pöydän. Sielä ei ikään katsota, vaan Nuorissa Yrittäjissä tietynlainen asenne ja meininki on enemmän yhdistävä tekijä.

Siinä muutama käytännön vinkki, joita minulle on jäänyt matkan varrelta mukaan. Toivottavasti niistä oli iloa sinulle. Täältä pääset lukemaan lisää tämän vuoden 2023 Yrittäjäpäivistä.

Toivottavasti nähdään VYPissä tai muissa tapahtumissa!

Anu Kuivaniemi

Yrittäjäpäiväveteraani

Sarjayrittäjä

Nuorten Yrittäjien aktiivi ja johtoryhmän jäsen

Muita kiinnostavia aiheita

Anu Kuivaniemi