8.2.2022
Tuomo Turunen

Y-blogi: Pikakoulutuksilla uusiin tehtäviin

Minusta tuli yrittäjä vuonna 1995, kun aloitin toiminimellä metsäpalveluyrityksen. Yritys on laajentunut vuosien aikana ja muuttunut Oy:ksi matkan varrella. Mittarissa on 58 vuotta ja tavoitteena on jatkaa yritystoimintaa monta vuotta eteenpäin. Olen mukana aktiivisesti parissa muussakin yrityksessä, joten olen aika ”työnarkomaani”. Omasta mielestäni olen hyvässä kunnossa, liikun säännöllisesti ja syön välillä säännöllisesti. Toisaalta, jos menisin työhaastatteluun, olisin haastattelijan mielestä aika vanha, väsynyt, harmaapää ja vain yhden koulutuksen omaava henkilö. Ajattelisi varmaan, että saakohan hän edes kengännauhoja itse sidottua. Vastaavia tapauksia on kuitenkin aika paljon vapaina työmarkkinoilla ja meidän työnantajienkin pitää miettiä, olisiko heistä sittenkin potentiaalia erilaisiin työtehtäviin. Meillä on työmarkkinoilla yhtä aikaa kasvava työvoimapula ja aika suuri työttömien määrä. Olisiko yhtenä ratkaisuna ”vanhan ajan” pikakoulutukset uusiin työtehtäviin. Ei aina tarvita monen vuoden koulutusta uusien työmenetelmien ja -tapojen oppimiseen.

Pohjois-Karjalan aluevaltuustoon valittiin 14 yrittäjää, valtuutettuja on yhteensä 59, joten melkein joka neljäs on yrittäjätaustainen. Vaalikoneiden vastauksissa valtaosa ehdokkaista kannatti yksityistä paikallista yritystoimintaa. Tämän vuoden aikana selviää, että muuttuvatko mielipiteet, kun Siun Sote aloittaa uuden valtuuston ja hallituksen johdolla toimintansa. Kilpailutusten järjestäminen riittävän pieninä kokonaisuuksina, palvelusetelin käyttäminen ja kustannustehokas toiminta ovat tehokkaita keinoja asiakkaiden hyvinvoinnin turvaamiseksi. Nopea hoitoon pääseminen, laadukas hoito ja jonojen purkaminen ovat avaintekijöitä yksityiselle henkilölle. Ennen sanottiin, että asiakas on kuningas, samaa toivon myös jatkossa.

Yhteiskuntaa ollaan avaamassa korona- pandemian keskellä. Pari edellistä vuotta ovat opettaneet, että tilanteet voivat muuttua nopeastikin. Matkailu- ja ravintola-ala ovat olleet erilaisten rajoitusten kourissa, ja osa yrityksistä on joutunut sulkemaan ovensa. Toivottavasti matkailijat ja ennen kaikkea paikalliset asukkaat ja yritykset alkavat taas käyttämään palveluja normaalisti. Kehotankin kaikkia yrittäjiä käymään tilaisuuden sattuessa ulkona syömässä ja iltaa viettämässä. Nyt kannattaa pyörittää euroa alueella. Yhdessä olemme enemmän!

Ja saan muuten kengännauhat sidottua ilman välitaukoja!

Tuomo Turunen

puheenjohtaja

Muita kiinnostavia aiheita

Tuomo Turunen