Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
1.7.2022
Tapio Haapanen, Yrittäjä lomailee, ja se on hyvä.

Yrittäjä lomailee, ja se on hyvä.

Loman vaikutuksen työntekijöihin huomaa helposti, ja jokainen työnantaja voi allekirjoittaa sen, että levännyt työntekijä on tehokkaampi ja parempi osa työyhteisöä. Mutta miksi Yrittäjä ei itse osaa nähdä omalla kohdallaan samaa? Miksi peiliin katsominen on niin vaikeaa? Miksi niin moni yrittäjä ajattelee olevansa superihminen, ja pärjäävänsä ilman lomia ja pitkiä vapaita?

Minkälainen lomailu riittää, onko olemassa jotain yleispätevää tasoa? Työterveyslaitoksen dosentti Kirsi Ahola pohtii artikkelissaan (Duodecim 2012) ”Palautuminen on prosessi, jonka aikana yksilön henkinen ja fyysinen tila palaa kuormitusta edeltävälle tasolle. Työkuormituksesta palaudutaan taukojen, arjen vapaa-ajan ja lomien aikana. Onnistunut palautuminen edistää ihmisen hyvinvointia ja toimintakykyä. Palautumisen onnistuminen edellyttää irrottautumista työstä ja työssä kuluneiden voimavarojen täydentämistä. Lyhyestäkin lomasta on hyötyä.

Yrittäjäkin on vain ihminen, joka tarvitsee lepoa ja palautumista. Ei se tarkoita sitä, että koko loma pitäisi maata riippukeinussa unohtaen työ ja yritystoiminta kokonaan, vaan sitä että ottaa rennosti ja tekee hetken niitä asioita, jotka tuottavat itselle eniten iloa. Itselleni lomailu on aina ollut hetki arjesta irrottautumiseen. En ole koskaan kaivannut mitään erityistä lomaltani sen tärkeimmän, perheen kanssa vietetyn ajan lisäksi. Omaa ”yrittäjän stressiä” helpottaakseni reissussakin pienet hetket työasioiden parissa pitävät mielen rauhallisena ja pystyn oikeasti nauttimaan irtiotosta. Kun tiedät että asiat etenevät ja hommat rullaavat, voi hyvällä omalla tunnolla itse rentoutua.

Tänäkin kesänä lähdimme perheen kanssa pienelle lomareissulle. Uusien paikkojen kokemista, yhdessä pelailua ja Suomen kesästä nauttimista, vaikka yritystoiminta vaatiikin jatkuvaa huomiota vaikeiden aikojen jälkeen. Silti tämä on sitä, millä jaksaa entistä voimakkaammin tarttua haasteisiin syksyllä.

Pidä itsestäsi ja läheisistäsi huolta, ja lähde lomalle. Ei maailma viikossa kaadu, mutta ilman sitä viikkoa, sinä saatat kaatua.

Kesäisin terveisin, laiturin nokasta hyvää lomaa toivottaen

Tapio Haapanen

Tapio Haapanen